Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9266544 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов събра тримата министри в петък следобед. На срещата той поиска да се работи координирано, защото няма значение кое министерство е виновно, когато има проблем.

Изненадващо в петък в парламента Емил Димитров критикува Десислава Танева и Петя Аврамова, че бавят проект за язовир “Камчия”

Двете му отвърнаха, че това са хаотични разсъждения и безпочвени обвинения

По-късно през деня премиерът Борисов ги събра, за да се разберат

Скандал припламна в петък в парламента между трима министри, а след това премиерът Бойко Борисов ги събра накуп, за да се разберат.

Вчера сутринта екоминистърът Емил Димитров изненадващо дойде в парламента и поиска думата, за да съобщи, че до шест месеца водата за Бургас и курортите край него ще свърши и ще има казус “Перник 2”.

За да няма водна криза догодина в страната, язовирите трябва да са 75% пълни, посочи министърът.

За проблема в

Бургас се знае

отдавна, но две

министерства

воювали -

земеделското и

регионалното,

заяви Димитров. “От януари пиша всеки месец доклади, никой не се отзовава - кметове, партиен елит, общински съветници. Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши, земеделците не си дават язовира, от МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документацията”, заяви афектиран екоминистърът.

Реакцията му е по повод проекта към язовир “Камчия”, който е основен източник за вода по морето, да бъдат свързани други два - “Порой” и “Ахелой”, за да има допълнителни количества. За това вече бяха гласувани 60 млн. лв., но според Димитров работата още не е започнала.

На острите му думи министърките на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова отговориха почти веднага. И двете категорично се обявиха против тезата на екоминистъра, като определиха думите му като

хаотични

разсъждения и

безпочвени

обвинения

към земеделското министерство. (Какво казаха те - виж каретата).

Земеделци видяха зад скандала между тримата министри спор за пари от такси за напояване. Още през август на среща при премиера Емил Димитров и Десислава Танева се разбрали да се облекчи поливането, с което да се помогне на фермерите заради сушата. Затова били подготвени промени в Закона за водите, които да позволят на стопаните без разрешителен режим да ползват до 50 кубика на ден за напояване. В момента количеството е 10 кубика.

Облекченията

минали през

земеделската

комисия в

парламента, но

изненадващо

били спрени в

комисията по

околна среда

след отрицателно становище от МОСВ.

Използвали се доводи, че безплатната вода противоречи на европейски принципи и не можело всеки да си дупчи, където иска, за сондажи. Фермери твърдят, че всъщност екоминистерството не иска да се откаже от таксите за водоползване, които плащат земеделските производители.

Стопаните се оказахме виновни за всичко, дори и за сушата на Марс, коментира пред “24 часа” Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него се прави опит фермерите да бъдат използвани и да се преследват политически интереси. Абсурдни били обвиненията, че земеделците ще дупчат за вода където им падне, един сондаж струвал 60-70 хил. лева.

Освен за риска от водна криза по морето Емил Димитров каза още, че допълнителният водопровод към Перник още не е узаконен, МРРБ, респективно ВиК в Перник, не са платили това, което вземат от яз. “Студена”. Щом се напълни язовирът, кражбите започнаха два пъти повече от преди, обясни Димитров.

По-късно регионалният министър Петя Аврамова обаче контрира, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие.

Спорът между тримата министри накара няколко часа по-късно в петък Бойко Борисов да извика Димитров, Танева и Аврамова.

Първо премиерът се видя само с екоминистъра. Димитров обясни, че

ако се реагира

веднага, водната

криза може да

бъде избегната

“Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров”, написа по-късно във фейсбук Борисов. Министърът потвърждава, че има кой да направи проекта за Бургас, има и решение на Министерския съвет, както и осигурени средства.

В края на срещата Димитров си поиска и административни промени. Първата му молба беше да бъде уволнена зам.-министърката Атанаска Николова.

Борисов още

същата вечер

я освободи и

назначи две нови

заместнички

на Димитров

- Славея Стоянова и Илияна Тодорова, които досега завеждаха дирекциите съответно за отпадъците и за водите. Те запазват ресорите си и на новите си позиции.

Димитров освен това се оплака, че всички дейности се случвали много бавно, тъй като водите били разпределени между няколко ведомства. “Каквато и заповед да дадем, тя не се изпълнява или се случва много бавно, като сложим и дребни политически пристрастия. По възможност да има едно оперативно управление за водния ресурс”, пожела екоминистърът. След това подчерта, че в неговото министерство съществува координационен център по водите, който вече управлява голяма част от тях. В отговор Борисов разпореди центърът да се превърне в щаб и

всеки ден да

изпраща актуална

информация за

състоянието

на всички води

в страната.

По време на срещата с Димитров Борисов си води записки, които след това използва на разширено съвещание с Димитров, Танева и Аврамова. На него беше обсъден другият належащ проблем - недостигът на вода за земеделците. Целта е догодина да им се даде толкова вода, колкото и тази година. За това трябва да се ремонтира част от мрежата на “Напоителни системи”, за да се намалят загубите.

“Имаме 850 млн. лв. по Плана за възстановяване, с които можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим”, посочи Борисов. До старта на проекта, който ще е през април-май, ако бъде одобрен, премиерът възложи на

Танева и

Аврамова да се

заемат с

ремонта на

най-уязвимите

места във

водния сектор

Борисов обеща, че ще се помогне на общините за сондажи там, където земеделците нямат достъп до напоителна инфраструктура.

Димитров коментира, че има градове, които не ползват собствените си сондажи, а вземат вода от язовири, които са с друго предназначение. Имало и земеделски язовири, които били спрени и не можело да се използват. 

За обвиненията на Димитров:

Десислава Танева: Изкара COVID, афектиран е

Министър Димитров отправи безпочвени обвинения, изненадана съм от това, което чувам - няма война между земеделското и регионалното министерство. Когато за пръв път разбрах, че той е преболедувал от COVID-19, беше наистина разстроен, проведохме много дълъг разговор, може би над 50 минути. Беше много афектиран в началото - в чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановяването, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме.

По принцип МЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече - има решение и доклад от оперативно заседание на Министерския съвет от 13 октомври, в което МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдяването на Бургас, така че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система, е направено.

Петя Аврамова: Това са хаотични разсъждения

Министър Димитров хвърля хаотични разсъждения. Регионалното министерство не управлява водата в язовира, но мислим как да обезпечим хората и вече имаме идея и работим по нея. Може да бъде намалено подаването към Варна. Може известно време чрез помпен режим да се взема вода от деривация “Китка”.

Във връзка с намаления обем на язовир “Камчия” през октомври внесох в Министерския съветдоклад, в който предложих язовирите “Порой” и “Ахелой” да бъдат обособени като резервни водоизточници. Екоминистърът има ангажимент МОСВ да изготви доклад тези два язовира да бъдат включени към водоснабдяването на Бургас.

За този доклад министър Димитров удобно забравя. Въпреки това ВиК в Бургас вече е извършило проучване на язовирите и се изготвят проекти. Подготвили сме и възможността държавният ВиК холдинг да отпусне тези средства. Но без този доклад няма как да похарчим 60 млн. лв. за проекта.