Чувството на самота ни завладява, как да го спрем

https://www.24chasa.bg/novini/article/9266826 www.24chasa.bg
Таблет с абонамент за интернет е чудесен подарък за самотен роднина, когото няма да можете да посетите за празниците.

Не превръщайте тази трудна Коледа в страдание, проявете съпричастност

56-годишният англичанин Шейн Кокър е безработен шофьор на камион, когато пандемията от коронавирус започва. Налага му се да се самоизолира сам, тъй като майка му, с която е живеел, е починала наскоро. Първоначално възприема това като възможност за почивка, но бързо нещата се променят.

“Стоях сам между четири стени, ден след ден. Започнах да разговарям със столове и да се чудя защо не ми отговарят. Станах раздразнителен, затънах в мръсотия, хранех се от време на време и не можех да спя. Изобщо нямах нищо. Просто бях готов да скоча от моста и даже бях решил къде точно ще го направя”, разкрива Кокър пред Би Би Си. Той обаче попада на малка благотворителна организация в Хъдърсфийлд, която помага на самотни мъже, и само за няколко месеца от нуждаещ се, превръща в спасител. Поправя велосипеди на медици, доставя храна на хора, които заради заболяванията си не могат да излизат от къщи, а напоследък му се налага и да се включва в спасителни мисии по сигнали за опити за самоубийство. За последните месеци е имало около 15 такива при само един за миналата година в неговия град.

“Хората са самотни, изолирани, застрашени от депресия и безпокойство. Някои са се самолекували. Други са загубили близки и се нуждаят от някаква връзка с живота”, обяснява 71-годишният Боб Морс. Самият той е имал проблеми с пиенето и психичното здраве, преди да стане част от същата организация, която се помещава в няколко стари вагона на гарата. По думите му хората, които напоследък идват при тях, са напълно различни. Повечето са с професии и млади, но са изгубили социалните си контакти, спирайки да ходят на работа. Искат жив контакт с други хора, а не милиони непознати, които им се правят на приятели в социалните медии. Петък обикновено е най-критичен ден за организацията, тъй като много хора се страхуват от самотата през предстоящия уикенд. Тогава получават десетки обаждания от хора, които буквално хлипат по телефона. Докато доброволец разговаря с тях, друг звъни на полицията и спешна помощ и всички вкупом се насочват към адреса на изпадналия в криза човек.

Професорът по когнитивна неврология Сара Гарфинкъл, която от години прави изследвания по въпроса, казва, че данните за самотата през последните месеци я карат направо да плаче. “Случващото се е опустошително. Ние сме социални същества. Трябва да сме в групи. Изолацията, която може да бъде преплетена с депресия и тревожност, е изключително вредна за здравето. Повишавайки риска от инсулт и инфаркт, води до преждевременна смърт”, казва тя. Според нея самота в такъв голям мащаб противоречи на всички човешки нужди. И редица проучвания показват, че най-засегнати са младите хора, които освен че страдат, защото не могат да излизат и да общуват с приятели, са ядосани, че пропускат важни събития в своя живот като балове, пътувания и специализации.

Само във Великобритания 4,2 млн. души са се определили като трайно самотни при 2,6 млн. преди пандемията. Ако се включат и отговорите често и от време на време, излиза, че всеки втори възрастен жител на Обединеното кралство се чувства социално изключен. Експертите регистрират влошаване на ситуацията през последните два месеца, което смятат, че се дължи на глобалната липса на положителна перспектива.

Очаква се проблемът сериозно да се задълбочи около коледните и новогодишните празници, тъй като се очертава доста хора да не могат да се съберат с най-близките си, а тези, които са сами, да не получат никакъв шанс за забавление и общуване, защото повечето служебни купони и клубни събирания се отменят. Възрастните със сигурност най-сериозно ще бъдат засегнати заради съветите да не се смесват с други, тъй като са най-уязвими на коронавируса. Затова експертите съветват младите им роднини да бъдат по-креативни и да помислят за някакви безопасни коледни изненади.

Mоже да е изпращане на картичка, календар със семейни снимки или кутия с ръчно приготвени бисквити. Ако в направата им са участвали и децата, още по-добре. Подходящи стратегически подаръци са лаптопи, таблети и абонамент за интернет, които биха им помогнали да общуват и да се информират повече за пандемията от различни източници. Вероятно някои от тях ще имат първоначално затруднения с програми като скайп и зуум, но пък това е невероятен шанс по-младите да помогнат със знание на своите родители, баби и дядовци.

А в някои случаи е достатъчно просто да отделят повече време за разговори с тях. 21-годишната Меган О'Брайън се обръща към английска организация, свързваща самотни хора, когато се премества през 2018 г. в друг град, за да следва. “Физически не бях сама, но се почувствах малко изгубена и затова го направих”, обяснява тя. Така се запознава със 79-годишната Лил. Започва да я посещава и да си говорят. Откриват, че имат общи интереси и разбирания за живота. По време на епидемията преместват общуването си онлай. “Наистина си допадаме и можем да си чатим с часове. Приятно е усещането, че някой иска моята компания и му хресва да разговаря с мен”, посочва Меган.

B България, за съжаление, няма неправителствени организации, които да насърчават и подпомагат самотните хора да се свързват. Може би защото проблемът е сравнително нов за нашето общество. Но пък около Коледа се появяват десетки инициативи, в които човек може да се включи, да помогне на нуждаещи се и по този начин да се свържи с други хора.

“Участието в местни усилия за подкрепа на лица, които са по-уязвими по време на коронавирусната ситуация, е добре както за тях, така и за помагащите. Радостта от случайните прояви на доброта и съпричастност е мощен стимул за положителните емоции”, съветват от британската асоциация по психично здраве. Експертите ѝ регистрират, че има умора у хората да бъдат солидарни в усилията за общо справяне с пандемията и ако в начало различни прояви бързо са ставали заразителни като например масово ръкопляскане за медиците или пазаруването на възрастни съседи, сега трябват много повече усилия.

За сметка на това обаче процъфтяват всевъзможни онлайн групи по интереси и занимания. Включването в тях е далеч по-лесно и също вършат добра работа за самотници. В тях те могат да открият хора, с които биха искали да общуват и по редица други въпроси, след като споделят обща страст към нещо.

Трябва обаче да се има предвид, че социалните мрежи също могат да засилят чувството на самота при някои потребители, които имат ниско самочувствие. “Те са склонни непрекъснато да се сравняват с други хора от социалните медии и да се притесняват от броя на харесванията и последователите си”, обяснява доктор Таня Нгуен от Калифорнийския унивреситет. В последното си проучване по въпроса учебното заведение е успяло да обобщи най-честите фактори, които водят до самота. Това са ниско ниво на състрадание, по-малко познати и приятели, отсъствие на съпруг или партньор, както и нарушаване на ежедневния режим. Така че ако някой от тях е наличен при вас, бъдето по-активни в контактите, особено около Коледа.

Желанието за повече общуване може да се дължи и на заразяване

Американски учени излязоха с теория, че коронавирусът може да манипулира поведението на заразените хора, така че да станат по-общителни. Изследователите от държавния университет в Ню Йорк обявиха, че той вероятно действа върху област в мозъка, отговаряща за емоционалната регулация.

Според тях патогените правят това, за да увеличат максимално скоростта си на възпроизводство и разпространяване. Наричат го поведенческа манипулация на гостоприемника и е наблюдавано и при други заразни болести като грип и бяс.

Затова, вместо да спазват правилата за самоизолация, някои хора изпитват необяснимо силно желание да се срещат с други и по този начин да пренасят заразата.

Еволюционният вирусолог от университета в Шефилд доктор Франк Райън пък смята, че COVID-19 може да влияе върху нивата на хормоните и по този начин също да промени нашето поведение. Направено преди 10 г. проучване върху американци, които са били ваксинирани срещу сезонен грип, е показало засилено желание за контакти два дни след поставяне на инжекцията.