Първият китайски реактор с технология Hualong One бе свързан към мрежата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9267281 www.24chasa.bg

Първият ядрен реактор в Китай, използващ технологията от трето поколение Hualong One, която е изцяло собствено производство, беше свързан към мрежата в петък, предаде "Радио Китай".

Блок 5 на атомната централа Фуцин, намираща се в провинция Фудзиен, започна да произвежда електричество в 00:41 ч. пекинско време. Централата е собственост на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

Всички технически показатели отговарят на проектираните стандарти и реакторът работи добре, което поставя основите за последващите търговски операции, каза Джао Хао, генерален мениджър на АЕЦ „Фуцин“.

Постижението е индикатор за подобряващата се конкурентоспособност на китайската ядрена индустрия, което има огромно значение за плана на страната за преструктуриране на енергетиката и нисковъглеродно развитие.

Технологията Hualong One е една от най-модерните в света, притежава над 700 патенти и 120 софтуерни интелектуални права. Всички 411 ключови части на реактора са проектирани и произведени в страната. Проектираният живот на реактора е 60 години.

Изграждането на реактора започна през май 2015 г. близо 10 000 технолози и работници са участвали в проекта.