Какаото подобрява пъргавината на ума
28.11.2020 11:58; 24 часа онлайнКакаото подобрява пъргавината на ума заради изобилието на флаваноли в него, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Британски и американски специалисти установиха, че здравите хора изпълняват по-добре трудни когнитивни задачи, когато са пили какаова напитка с много флаваноли.
Известно е, че флаванолите са полезни за сърдечносъдовата система. Изследването на психолози от университета на Урбана - Шампейн и университета в Бирмингам обаче е първото, което доказва положителния им ефект върху съдовата функция на мозъка и когнитивната дейност у млади и здрави хора.
Богати на флаваноли са също чаят, червеното вино, боровинките, ябълките, крушите, черешите, фъстъците.
Учените са работили с 18 доброволци, непушачи. Повечето от тях решили когнитивните задачи по-бързо (с до 11 процента), след като пили богато на флаваноли какао. При четирима обаче разлика нямало. Изследването показало, че тези четирима души са имали по-висока първоначална оксигенация на мозъка и при тях не е имало поле за подобрение.
-
Гълъбинов вкара и в купата на Италия, "Специя" удари "Рома" за 1/4-финал
-
544 новозаразени с коронавирус, 8,7% от тестваните, 6243 излекувани
-
Германия удължава срока на ограничителните мерки заради коронавируса до 14 февруари
-
Викторио: Виновен съм за разстрела на Никол и Дарина, но бях провокиран (Обзор)
-
Христо Мутафчиев чува плача на ангелите
-
САЩ регистрираха над 400 000 смъртни случая от новия коронавирус