Токио за втори пореден ден регистрира над 500 новозаразени с коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9267941 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

В Токио са регистрирани 561 новозаразени с коронавируса за последното денонощие, обявиха днес градските власти. Така вече втори ден поред този показател в Токио надвишава 500 - вчера случаите бяха 570, предаде ТАСС. Само в столицата заразените с КОВИДд-19 вече надхвърлят 40 000. В интензивните отделения на столичните болници са настанени 67 души в тежко състояние.

Рекорден е броят на новозаразените за денонощието в цялата страна - 2678, съобщи телевизия Ен Ейч Кей. Така до момента заразените в Япония надхвърлят 145 000, като 119 000 от тях вече са оздравели. От тези, които все още се лекуват, около 430 са в интензивни отделения в болниците. Починалите до момента са 2100, предаде БТА. 

Премиерът Йошихиде Суга напомни, че през следващите три седмици от днес в Токио, Осака, Нагоя и Сапоро се съкращава работното време на баровете, ресторантите и заведенията за обществено хранене.

Японските власти обаче не могат по законов път да заставят собствениците на частни ресторанти да предприемат такава стъпка и разчитат на техния добросъвестен и отговорен подход в създалата се ситуация. Жителите на Осака и Сапоро са призовани също така да се въздържат от пътувания в други райони в рамките на програмата за подкрепа на вътрешния туризъм Go To Travel.

Положението с разпространението на инфекцията в Япония започна да се влошава от началото на ноември. В момента в страната не действат практически никакви ограничения върху бизнеса заради пандемията, освен обявения вече призив на властите за намаляване на работното време на ресторантите в редица региони. Носенето на маски също има препоръчителен характер, не се предвиждат и глоби за неизпълнение на изискването, но местните хора масово използват тези и други средства за индивидуална защита дори и на улиците.