Меркел окуражи германците, подложени на нови ограничения заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9267998 www.24chasa.bg
Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел окуражи днес сънародниците си, принудени да живеят при нови ограничения заради втора вълна на коронавируса, предеда ДПА, цитирана от БТА.

Изминахме дълъг път. Много неща се случиха, откакто започна разпространението на коронавируса. В началото на годината си имахме работа с напълно непознат вирус. Днес знаем много повече за пътищата на заразяване, за начините за предпазване, за симптомите и възможното лечение, каза днес Меркел в седмичния си видеоподкаст.

Ваксини се разработват за рекордно кратко време. Можем да допуснем, че няма да се наложи да чакаме безкрайно за една или няколко ваксини, а ще ги имаме в обозримо бъдеще, каза Меркел и изтъкна, че това се дължи на огромния изследователски дух на човека.

Ако от тази пандемия има някакъв полезен ефект, той е, че тя ни показа, че ние хората сме способни да се справим, когато впрегнем умовете си, когато действаме с постоянство и творчески и най-вече, когато прекосим границите и работим заедно, каза Меркел.

Не само учените са изправени пред предизвикателство обаче. Всички ние можем да направим по нещо. Всеки от нас може да направи нещо, добави канцлерката, имайки предвид хигиенни правила като носенето на маска , поддържане на социална дистанция и проветряването на помещенията.

Меркел призова хората да продължат да спазват здравните правила в периода на коледните празници. "Защото ще усетим, че това си е струвало, защото заедно ще сме по-силни от вируса", каза тя.