Ген. Бояджиев пред "168 часа": Източването на "Инко" и аферата "Дорон" започнаха при Ф.Д.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9268938 www.24chasa.bg
Вероятно ген. Тодор Бояджиев и Бриго Аспарухов обсъждат как всички търсачи на червените милиони внезапно забогатяват.

- Ген. Бояджиев, вие сте били главен секретар по време на промените, но имате ли представа какво става с парите на външнотърговските дружества? Според Кольо Парамов 1,5 млрд. долара изчезват.

- Не мога да дам конкретен отговор в цифри, не знам. Парамов е финансист и говори за числа, които трябва да се проверят. Истината е, че българското Научно-техническо разузнаване бе водещо в соцлагера с умелото използване и на тази форма - с външнотърговски фирми, която се разви по времето на ген. Георги Манчев. По предложение на Огнян Дойнов, който отговаря за този сектор,

Георги Манчев стана шеф на НТР

Със санкцията на държавата, под контрола на Дойнов се създадоха смесени дружества, външнотърговски фирми, които се откриваха в чужбина като смесени. Не Манчев измисли този подход, той просто копира Централното разузнавателно управление. ЦРУ години наред използваше тези прийоми чрез издателства, търговски фирми, медии, самолетни компании и др. Това бе един от пътищата да се получават различни стоки по списъците на КОКОМ, които бяха забранени за продажба на соцдържавите. А чрез тези фирми НТР правеше това успешно. Дали всички, определено не. В сферата на електрониката дружеството, в което НТР имаше участие, бе "Инко". То бе на тройно подчинение. Ръководеха го Комитетът за наука и технически прогрес, Министерството на търговията и НТР, а част от служителите му бяха от щата на разузнаването.

Ръководителят му бе кадрови разузнавач,

но цялото външнотърговско предприятие бе държавно, отговарящо пред тези три институции. За него се говореше, че много средства са източени по времето на назначения от кабинета на Филип Димитров Стамен Петров. При това правителство започна аферата "Дорон", маса пари от "Инко" се вкараха в пирамидите на Дорон. Имало е злоупотреби, но в никакъв случай не с всички фирми. Разбира се, Парамов знае по-добре, но за мен думите все още не са доказателство. Те подлежат на проверка. Източване в ограничени случаи е имало сто на сто. Разпада се държавата, хората мислят за себе си, за филията, но не може да се обвинява за това НТР, защото вече е закрито.

- Как става това?

- Аз не споделям тезата, че Андрей Луканов е наредил закриването на НТР по една елементарна причина - разузнаването през тези години е към президента.

Луканов не би си позволил да нареди нещо, което единствено Желю Желев може да разпореди. Аз знам какви бяха отношенията между двамата и че Луканов ще търси съгласуване, но на своя глава не може да го реши. Никъде няма документ за закриването на НТР. Това е устно предадено нареждане от страна на Димитър Луджев по нареждане на Желю Желев. Затова за мен

НТР не е закрит легитимно,

а в нарушение на закона, защото няма решение на МС, нито писмен документ, че Желев като президент настоява за това. На среща в ПГУ Луджев като неофициален съветник на президента казва, че трябва да се закрие. Но цялата тази история започва с един нон-пейпър, който бе публикуван тогава и в пресата. Неофициално писмо от главния прокурор на САЩ – нон-пейпър, защото винаги може да отрече, че то съществува. Аз съм го виждал и съм го държал, но факсимилето се появи и в два от тогавашните вестници в броевете им от 5 юли и 2 август 1991 г. (Документът може да се открие и в книгата на ген. Бояджиев "Изповедта на шпионина" - бел. ред.) В него главният прокурор, който е и министър на правосъдието на Америка, иска материали и документи за дейността на НТР, на фирми, с кои хора са контактували, как са се договаряли, как стоките са стигали до България и т.н. Включително предлага да изпрати екипи на място, за да проверят документацията.

Каква бе реакцията на ген. Манчев, каква е съдбата на документа и как започва изчезването на парите, четете ТУК.