Китай пусна 150 китайски есетри в река Яндзъ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9269560 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

На 28 ноември в град Ичан, провинция Хубей, китайското Министерство на земеделието и компания „Санся“ (Трите клисури) съвместно пуснаха 150 големи китайски есетри в река Яндзъ, съобщава Радио Китай

Китайската есетра е защитен животински вид от първа степен и най-важният в река Яндзъ. В края на 20 век, засегната от човешки дейности, естествената популация на китайската есетра рязко намалява. От 2017 до 2019 г. не е установено естествено размножаване при вида. Пуснатите този път китайски есетри са големи и сред тях има много мъжки, които са близо до половата зрялост, което ще помогне да се допълни популацията на рибата в дивата природа.

За да се засили защитата на биоразнообразието в река Яндзъ, Министерството на земеделието издаде и приложи план за спасяване на редки и застрашени видове риби като китайската есетра и речния делфин, и продължава да организира размножаването и освобождаването на водни животни, като всяка година се пускат повече от 5 милиарда риби в реката. От 1 януари следващата година в ключови райони в басейна на Яндзъ ще бъде въведена десетгодишна забрана за риболов.