Китай забранява изцяло вноса на твърди отпадъци от 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9269598 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китай ще забрани всякакъв внос на твърди отпадъци от 1 януари 2021 г., се казва в съвместно изявление на Министерството на екологията и околната среда, Министерството на търговията и Генералната митническа администрация на страната, съобщи Радио Китай

Пълната забрана е кулминацията на политиките, представени през 2017 г., с които постепенно беше намален вносът на твърди отпадъци. В края на 2017 г. Китай забрани вноса на 24 вида отпадъци, включително несортирана хартия, текстил и ванадиева шлака.

Страната започва да внася твърди отпадъци като източник на суровини през 80те и години наред е най-големият вносител, въпреки ограничените си възможности за справяне с отпадъка. Някои компании незаконно внасят отпадъци от чужбина с цел печалба, което представлява опасност за околната среда и общественото здраве.

След въвеждането на мерките за ограничаване на боклука, вносът на такъв намаля значително. Миналата година той е бил 13,48 милиона тона, докато през 2018 г. се е равнявал на 22,63 милиона тона.