Истанбул и Бурса разширяват гробищата си заради починали от COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9270349 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Компактно населеният с изселници от България и балканските страни и значителен брой сирийски мигранти град Бурса, който е с около 4 млн. души население, от началото на епидемията досега неизменно е в първата петица на градовете с най-висок ръст на разпространение на COVID-19, веднага след мегаполиса Истанбул.

Със 105 на сто средно са се увеличили в Бурса смъртните случаи от коронавирус през месец ноември в сравнение с предходните два месеца, по данни на турските здравни власти, предава БТА.

Общинските власти в Бурса разширяват гробищните паркове, като разкопават нови места за гробове, съобщават местни медии. Телевизия показа заснети с дрон от въздуха кадри, на които се виждат изкопани стотици нови гробове в гробищния парк на града - Хамитлер.

Живеещи наоколо граждани споделиха пред камерата, че се страхуват вече да вдигат пердетата от прозорците, които гледат към гробищния парк, заради тъжната панорама от нови гробове, които с всеки изминал ден се увеличават все повече и повече.

"Тъжна, много тъжна е гледката на толкова много гробове на починали през тази година в нашия град", казва местната жителка Гюлсерен Деликташ. "Мисля, че всички трябва да се поучим от нея, а именно да спазваме мерките срещу коронавируса и да пазим себе си, близките си и здравните работници".

Починалите се погребват в дървени ковчези. В Исляма не е прието да се кремират починалите. Към общините има служба Дирекция за гробищата, които са оторизирани за извършването на погребенията и поддържането на гробищните паркове.

Починалите от COVID-19 се погребват според мюсюлманските обичаи, в които е задължително изкъпването на тялото в помещения към общините, наречени газилхане. Но поради епидемията измиването се извършва според старите обичаи, а именно само се поливат с вода.

На погребението се допускат ограничен брой близки и роднини, както и ходжа, който чете погребалната молитва. Починалите се погребват в дървени ковчези, за да може след като отшуми епидемията, желаещите да направят повторно погребение.

По данни на Дирекцията по гробищата към Истанбулската голяма община в 16 млн.мегаполис има около 570 броя гробищни паркове.

За погребването на починалите от коронавируса, което се извършва по бърза процедура, са определени и гробищните терени в Кильос на черноморския бряг и Бакладжъ. Съобщава се, че през последните дни се разкопават нови терени за гробища към гробищните паркове във всички райони на мегаполиса.

Според местоположението на гробищния парк варират и цените на гробовете. Най-високите цени на гробовете са в централния гробищен парк на Истанбул - Зинджирликую, а също и в Улус, Абиде и Хюрриет и Ашиян. Твърди се, че цената на един свободен гроб в тези гробища е около 30 000 турски лири.

Разрешава се погребването и в семейни гробници, ако има място, както и ако се извършва според епидемиологичните предписания.