Борисов: Две-три седмици дисциплина и ще разхлабим (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9270476 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов посети предприятие в Пловдив и видя машините, с които се тестват ваксините за COVID-19.

Завод за индустриални роботи в Пловдив прави машини, с които се тестват ваксините за COVID

“Две-три седмици трябва да се пазим, да носим маски и да спазваме дистанция. След това ще разхлабим. Опитваме се да не създаваме паника, но от другата страна на везната стоят докторите. Казват ми - натискът е огромен, дай за две-три седмици да го намалим.” Това каза премиерът Бойко Борисов от Пловдив, където посети предприятие, специализирано в индустриалната роботика и производството на системи.

Обясни, че икономиката у нас работи и нищо не се променило. “Няма КПП-та. Може човек да се разходи в планината, в парка, ако иска, и за риба може да отиде”, изреди Борисов. Припомни, че над 100 млн. лв. допълнително са отделени този месец за здравеопазване. “И това при 10% данък. Затова все питам хората, които живеят навън, да кажат как е”, обясняваше премиерът, докато гледаше машините в завода.

“Уж казваме, че трябва мерките да се спазват, но, ето - Черен петък”, укори той струпването по магазини в последния ден преди моловете да бъдат затворени. “Вчера във Франция пуснаха фризьорски салони и голяма радост там. А ние тук не сме спирали нищо. Само ресторантьорския бранш, но така е в цял свят. Дай боже заразените да спаднат в следващите две седмици”, коментира Борисов.

“Ето с тези машинки тестват ваксините за COVID. Те са за канадска компания”, показа му директорът на завода за индустриални роботи Milara International в Пловдив Красимир Петков. Той обясни, че 250 души работят там, като половината от тях са инженери, и добави, че вземат по-високи заплати от средната в страната. В предприятието се изработват също роботи, части за електромобили и зъболекарски машини. Заводът се намира в ,,Тракия Икономическа зона”.

До Пловдив е създадено привлекателно място за инвестиции и иновации, което води до по-добри условия за живот и развитие на хората, написа премиерът във фейсбука си след посещението си там.

От 1 януари доставките на ваксини срещу COVID-19 да се облагат с нулева ставка, предлагат от ГЕРБ с промени в закона за ДДС. Тя ще важи до края на 2022 г.