Зюлфи спаси малката Сумея, която си глътна езика, блъсната на пешеходна пътека

https://www.24chasa.bg/novini/article/9270566 www.24chasa.bg
Зюлфи Джуков тръгнал да спасява Сумея, без да се замисли. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Не дишаше, освободих дихателните пътища и детето се свести, казва минният спасител от Мадан, който реагира мигновено, оставил в колата си двете си бебета и жена си

Старши минен спасител към “Горубсо” спаси живота на 11-годишно момиче, което бе блъснато от кола в центъра на Мадан.

Зюлфи спаси малката Сумея, която си глътна езика, блъсната на пешеходна пътека

След удара Сумея Мехмед

паднала на

пешеходна

пътека и си

глътнала езика

Започнала да посинява и да получава гърчове. След малко щяла да се задуши.

Зюлфи Джуков, който е обучен да спасява миньори при инциденти под земята, се оказал с автомобила си точно пред пешеходната пътека и успял да помогне навреме на детето. “Нито за миг не се замислих какво да правя. Признавам, че доста бях притеснен, за първи път оказвам първа помощ на дете, но се радвам, че успях да го върна към живота”, споделя Зюлфи. Той работи в Централната минноспасителна служба в Мадан от 5 години.

При инцидента се е връщал от Пловдив, където водил на контролен преглед двумесечните си близнаци. Бебетата и съпругата му били в семейната кола, докато той се е грижел за Сумея.

38-годишният спасител не счита себе си за герой. “Всички мои колеги от службата биха постъпили като мен. Просто аз съм се оказал там”, казва Джуков. В работата си се е сблъсквал десетки пъти със сходни ситуации, но с възрастни хора.

“Челюстта ѝ беше неподвижна. Нямаше дишане. От устата ѝ бе текла кръв. Успях да разтворя челюстта, а коренът на езика ѝ не бе много назад. Освободих дихателните пътища,

детето изхрипа

и се свести”,

разказва Зюлфи, който освен близнаците има още едно дете на 6 години.

Според минния спасител при такава ситуация е необходимо да се постави едната ръка на челото и да се отведе главата назад, а с двата пръста на другата ръка да се повдигне брадичката нагоре. “В това положение коренът на езика се опъва и освобождава дихателните пътища, така че да може да преминава въздух и пострадалият да диша спонтанно”, разказва Зюлфи.

Минният спасител

сякаш

предчувствал, че

нещо ще стане

Джип “Мерцедес ML 320 CDI” пред него завивал наляво на кръстовището, образувано от ул. “Явор” и ул. “Република”, но не спрял на пътеката тип зебра, а в същото време момиченцето пресичало. Зюлфи натиснал клаксона на колата си, но 36-годишната шофьорка на джипа явно не го е чула заради силната музика в колата ѝ. Тя ударила петокласничката с левия калник.

Автомобилът е собственост на 37-годишен мъж от маданското село Върбина, но бил управляван от 36-годишната В.К. също от Върбина. Според полицията водачката не е пропуснала детето, което вече било на пешеходната пътека.

След като Сумея се свестила, на място дошли линейка и полиция. Дотичала и леля ѝ, която държи малко магазинче недалеч от кръстовището. “Първите ѝ думи бяха: Искам мама! Искам мама!”, спомня си спасителят.

“Не намирам думи да благодаря на Зюлфи. Детето ми нямаше сега да е до мен, ако не беше адекватната му намеса. Голям късмет сме имали, защото е можело дъщеря ми да попадне под гумите на джипа”, казва Фатме Мехмед, майка на Сумея.

По време на инцидента по-малкото братче на Сумея Абдулах чакало училищния автобус да ги закара до Крайна. Понеже кака му закъсняла, Абдулах се върнал да я потърси, но

видял сестра си

просната на

асфалта

“Брат ѝ е травмиран от случилото се, преживява тежко видяното. Не спи добре”, споделя Фатме. Съпругът ѝ Реджеп работи в Хамбург. Шофьорката на джипа се извинила на Фатме по телефона, но мъжът ѝ се обаждал в Германия да каже, че нищо фатално не е станало и да не търсят някакво възмездие.

“Нищо не искаме от тях, нямаме никакви претенции. Стига ни това, че дъщеричката ни е жива.

Дано само

органите на реда

вземат книжката

на шофьорката,

за да не пострада друг невинен човек”, заявява Фатме.

Малко преди инцидента тя разговаряла по телефона със Сумея. Помолила я да иде до аптеката и да ѝ купи лекарства.

Детето ги взело, но се оказало, че си е забравило портмонето в аптеката, и се върнало обратно. Явно е бързало за училищния автобус. Точно преди да пресече улицата, го връхлита джипът.

“Сега се чувства по-добре. Има подутини и на двете крачета. Болят я, но след прегледи при ортопед и нервохирург в Мадан вече съм по-спокойна. Лекарите казаха, че няма да има фатални последствия за здравето ѝ”, нарежда Фатме.

“Минните спасители на дружеството ни са добре обучени в оказването на първа долекарска помощ”, каза изпълнителният директор на “Горубсо” инж. Сергей Атанасов.

Минноспасителната служба в Мадан е най-голямата и най-добре оборудваната в България, работи на трисменен режим. Обслужва и съседните минни поделения в Златоград и Рудозем. Има няколко линейки, които са оборудвани с всички необходими апарати за оказване на първа помощ - инхалатор, аспиратор, кислороден апарат, спешна медицинска чанта и др.

“Досега между 30 и 40 пъти съм се намесвал при спасителни акции на пострадали колеги. Понякога става въпрос за много тежки наранявания и обгазявания. Най-често се налага да помагаме на стотици метри под земята. Няма да забравя операция за оказване на помощ на пострадал миньор в рудник “Крушев дол”.

Успяхме да го

спасим, но

остана инвалид

за цял живот. Пет-шест пъти съм се намесвал и при случаи, които, за съжаление, завършваха със смърт”, казва Зюлфи. Той и колегите му разполагат с кислородно-спасителни апарати, с които могат да издържат до 4 часа в обгазена среда. В оборудваната с апарати зала пострадалият трябва да диша поне час кислород, за да се пречистят дробовете му.

Всяка смяна, която трае 8 часа, си има медицинско лице. Учат как се оказва първа помощ на скъп тренажор, който реагира своевременно на грешката, ако правиш неправилно сърдечен масаж, изкуствено дишане или грешно повдигаш главата на “пострадалия”.

Минните спасители помагат и в тежки ситуации, когато другите структури в района не са в състояние. Оказвали са помощ за търсене на човек, затрупан в рухнала къща. Участвали са и в издирването на четирите деца, които потънаха заедно с кола в микроязовир на ВЕЦ в село Средногорци. Техен колега

дори извадил

удавената си

племенница

За смелата постъпка Зюлфи Джуков ще бъде награден с парична сума от рудодобивното дружество.

“24 часа” отличава Достойните българи на годината” от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.

Доброто в България има много лица. Днес ви разказваме историята на минния спасител Зюлфи Джуков от Мадан, който спаси 11-годишно момиче, блъснато на зебра в центъра на града.