Ваксинирането в Англия започва от болниците до 10 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9270677 www.24chasa.bg
Полицаи задържат в Лондон протестиращ срещу мерките за борба с коронавируса. СНИМКА: РОЙТЕРС

Назначиха специален зам.-министър да го ръководи

Великобритания се готви за безпрецедентна кампания по ваксиниране срещу коронавирус, която да започне още през втората седмица на декември. За целта бе назначен специален зам.-министър, който да я ръководи.

Британски медии разкриха, че е променен обявеният график за ваксиниране и

първи ще бъдат не

хората над 80 г.

в старчески домове и техният персонал, а медиците на първа линия. Причината е естеството на ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек”, която се очертава да бъде първата разрешена от британските регулационни органи през следващите дни. Тя трябва да се съхранява при минус 70 градуса и срокът ѝ на годност в обикновен хладилник е само 5 дни. Освен това е установено, че ако бъде местена повече от четири пъти, може да се намали нейната ефективност.

Великобритания е поръчала 40 млн. дози от ваксината, като първите 10 млн. трябва да пристигнат до края на годината. Транспортирането им ще стане от завода на “Пфайзер” в Белгия около 7 декември, след което от основен център ще се разпределя към различни болници в страната. Затова е много трудно първо да бъдат ваксинирани хората в старческите домове, каквито бяха първоначалните планове. Те обаче ще получат безплатно витамин D, тъй като няколко проучвания показаха, че липсата му има връзка с по-тежкото протичане на болестта от коронавирус.

Междувременно премиерът Борис Джонсън е изправен пред бунт в собствената си партия, след като се оказа, че 99% от Англия ще трябва да останат при сериозни ограничения и след края на националната блокада в сряда, която ще бъде заменена с регионални мерки. Тъй като обаче степента на заразяване продължава да е висока почти навсякъде,

забраната за смесване на

закрито между хора от

различни домакинства остава

Вицепремиерът Майкъл Гоув даже допусна, че това ще е така до Великден с малко изключение от 5 дни по Коледа.

Джонсън обаче изпрати писмо до съпартийците си, в което ги уверява, че ограниченията ще бъдат премахнати на 3 февруари, и моли да ги подкрепят при гласуването им в парламента утре.