Турска възпитаничка поема Прибалтика, но от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9270731 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева СНИМКА: РОЙТЕРС

Шефка на дирекция в МВнР - специален посланик за Литва, Латвия и Естония

България ще има специален посланик за трите прибалтийски държави Естония, Литва и Латвия. Това предлага правителството на президента Румен Радев, става ясно от решение на кабинета за смяна на посланици.

След като през 2011 г. заради икономическата криза бяха затворени дипломатическите мисии в прибалтийските държави, за тях отговаряха посланици от други столици. Връзки с Естония поддържаше посланикът ни във Финландия Мартин Иванов, а за Литва и Латвия отговаряне посланикът във Варшава Емил Ялнъзов. Неговият мандат обаче изтече, подготвя се и смяната на Мартин Иванов.

Възпитаничката на университета в Истанбул Селвер Халил е предложена от правителството за нов посланик на България в трите прибалтийски държави. Нейното седалище обаче ще е в София.

Халил е завършила международни отношения в университета “Мармара” в турския мегаполис и има редица дипломатически обучения в европейски университети и институти. От 2001 г. работи в МВнР, в момента оглавява дирекция “Политики и институции на ЕС”.

Дипломатът от дирекция “Америка” Янко Йорданов да е новият посланик на България за Нигерия, Гана, Екваториална Гвинея, Бенин, Демократична република Конго и Република Конго със седалище в Абуджа, предлага още правителството на президента. Той ще смени досегашния ни посланик в Нигерия Веселин Делчев.

Бившият журналист и настоящ дипломат Пламен Цолов пък да е новият посланик на България в Мароко, предлага кабинетът. Досегашният ни посланик Юрий Щерк набързо бе преместен в Женева само година след заминаването си за Африка. Щерк бе един от препъникамъните в точещите се вече близо 2 години преговори между правителството и президента за рокадите на посланиците. Той бе зам.-министър на Екатерина Захариева и първоначално бе предложен за посланик в Париж, но Румен Радев се противопостави на това назначение и така му бе договорено мястото в Мароко.