Самоубийствата в Япония през октомври са повече от всички починали от COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9271242 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Правителствената японска статистическа служба показва, че загиналите при самоубийство в страната през октомври са повече от починалите от COVID-19 през цялата година там. 2 153 души са отнели живота си през миналия месец в Япония, позовавайки се на националната полиция, предава Си Ен Ен.

До петък смъртните случаи от COVID-19 бяха 2 087, обяви здравният министър.

Япония е една от малкото развити икономики, която разкрива актуални данни за самоубийствата в страната. Последните за САЩ например са от 2018 г. 

"Ние дори не бяхме под локдаун и влиянието на пандемията от коронавирус беше минимално в сравнение с други страни, но въпреки това наблюдаваме огромен ръст на самоубийствата", казва доц. Мичико Уеда от университета Васеда. "Това би означавало, че в някои държави може да се очаква подобен или по-голям скок за в бъдеще".

Япония отдавна се бори с едно от най-високите нива на самоубийства в света, според Световната здравна организация. Изглежда, че пандемията е подтикнала с почти 83% повече жени да посегнат на живота си, сравнявайки броя на случаите от октомври миналата година. С почти 22% са повече самоубилите се мъже за същия период от време.