Къщи за гости заобикалят мерките за 8 декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/9271505 www.24chasa.bg
Студенти ще имат по-ограничени възможности за празнуване на 8 декември тази година. СНИМКА: РОЙТЕРС

Министър Николова: Започват проверки, ще съм безкомпромисна

Има масово анулиране на резервации за студентския празник на 8 декември, но има и къщи за гости, които са намерили начини да заобикалят ограниченията от събиране на до 15 души на частни тържества, показва проверка на "Здравей, България" на Нова тв.

Големите хотели почти няма да могат да посрещат гости, които се изместват към малки хотели и къщи за гости, където правилата се спазват по трудно, казват туроператори.

Репортер на телевизията се обажда като гост на около 10 къщи, като казва, че компанията е за 22-ма души. В някои къщи все пак са предпазливи и отклоняват предложенията. В друга женски глас обяснява, че проверки няма да има, но ако все пак има, 7 души от компанията трябва незабелязано да се изнижат и после да се върнат. 

Репортерът успява да резервира за група от 22-ма души в 5 от обектите, в две от къщите собствениците са колебливи, а само от една идва категоричен отказ.

Резервациите намаляват и за Нова година, затова някои от хотелите затварят заради неяснотата. По-малките хотели и къщите за гости обаче засега са резервирани, но все още не е ясна съдбата и на тези резервации. Всичко зависи до голяма степен и от това дали на заведенията ще е позволено да работят, казват собственици.

По-късно министър Мариана Николова се включи в предаването, за да изрази възмущението си от нарушителите, Тя каза, че веднага ще сезира РЗИ и МВР и започват извънредни и неочаквани проверки по време на празниците. "Ще бъда безкомпромисна срещу тези, които не спазват мерките", добави министърката.