Министър Вълчев: Закупуваме около 105 000 електронни устройства

https://www.24chasa.bg/novini/article/9271572 www.24chasa.bg

В момента над 700 000 ученици провеждат заниманията си онлайн. 220 000 са в предучилищна възраст, 190 000 студенти. Още преди затягането на мерките между 36 и 47% от учениците са учели в електронна среда. Това каза в "Здравей, България" на Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев. Така че промяната е главно за 1-4 клас. 

Около 35-40 000 са децата, които няма да учат ефективно при дистанционно обучение, но това се дължи не само на липсата на устройства, а на липса на отношение към образованието, Над 10% са децата, които не посещават редовно часовете, посочи Вълчев. 

105 000-106 000 устройства са в процес на закупуване. За съжаление процедурите са бавни, а освен това в глобален мащаб вече трудно могат да се доставят големи количества устройства, разказа министърът.  За съжаление към днешна дата са доставени само 6000 - 7000.

Наредили сме на училищата да предоставят всички възможни устройства на учениците. Но в Монтана, за съжаление, имаме сигнал за изчезнали устройства, ще ги търсят по заложните къщи, каза още министърът. 

Две седмици децата ще учат присъствено през юни, учителите също настояват за това, за да могат да бъдат наваксани дефицитите, каза министърът. Той припомни. че в предишни години е имало грипни ваканции, в които изобщо не се учи, а сега такива няма да има.

Най-голямото предизвикателство пред нас са децата с дезангажирани родители, неграмотни, където загубите от електронното обучение са най-големи, допълни Вълчев. Той е категоричен, че онлайн обучението в никакъв случай не е имитация. 

По въпроса дали е трябвало да се тестват всички ученици преди началото на учебната година, министърът каза, че това би могло да са прави за анализ на моментното състояние, но не и за да се вземе решение дали да се отворят училищата. Това би било безполезно, защото тогавашната моментна картина е била различна.