Испански сайт: Западът трябва да се запознае задълбочено с китайския модел за справяне с бедността

https://www.24chasa.bg/novini/article/9271785 www.24chasa.bg

На сайта си испанската неправителствена организация „Китайска политическа обсерватория“ (Observatorio de la Politica China) публикува статия на известния китаист Хулио Риос, озаглавена „Един Китай без абсолютна бедност“.

В нея се казва, че обявената преди дни от правителството в Пекин новина, че и последната група околии в страната са се избавили от абсолютната бедност, е резултат от упоритите усилия на няколко поколения, предаде Радио Китай. Благодарение на своята целенасочената политика Китай успя да извади стотици милиони хора от бедността и изостаналостта, премахвайки крайната бедност. Примерът на Китай показва, че намаляването на бедността в световен план също е постижимо, но изисква постоянство и политическа воля, както и разработването на модели въз основа на местните условия.

Според Риос, западните страни трябва да проучат задълбочено китайския модел за намаляване на бедността и развитието и да започнат диалог с Пекин в това отношение, за да помогнат и на други развиващи се общества да се избавят от оковите на бедността.