Новото правителство на САЩ ще трябва да решава тежки социални и икономически проблеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/9271801 www.24chasa.bg

Президентските избори в САЩ през тази година са смятани за едни от най-трудните в историята и доказателство за това са продължаващите трудности и проблеми в настоящия преходен период при предаването на властта. Засилването на политическите противоречия, липсата на ефективен контрол за епидемията от COVID-19 и задълбочаващите се дисбаланси в икономическото развитие са част от несигурността в американския политически живот. Това съобщи Радио Китай.

На 23 ноември, цели 20 дни след деня на изборите, Администрацията на Общите служби на правителството на САЩ съобщи на избрания за президент Джо Байдън и екипа му и сегашният стопанин на Белия дом Доналд Тръмп да се подготвят за предаване на властта. Тръмп обаче заяви в социалните мрежи, че не признава резултата и ще продължи да го оспорва в съда.

Политическите турболенции не са единственият проблем на САЩ в момента. Изборите се проведоха на фона на изключително сериозна епидемия от новия коронавирус, която властите в страната така и не успяват да поставят под контрол – друго доказателство за слабостите на управлението.

На трето място, по време на епидемията на бял свят излезе проблема с продължаващата расова дискриминация. Броят на жертвите на вируса сред афроамериканците и латиносите в САЩ е по-висок, отколкото при белите. Процентът на безработица сред трите групи също е различен – при белите той е 6%, при латиносите – 8,8%, а при афроамериканците – 10,8%. Епидемията изостри кризата и много социално слаби в САЩ се оказаха на ръба, без възможност за препитание и нормален живот. Кризата при средната класа, причинена от небалансираното разпределение на обществените блага също заплашва да задълбочи социалния и политически хаос.