Слави Ангелов с голямата награда "Вероника Герин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9273971 www.24chasa.bg
СЛАВИ АНГЕЛОВ

За поредна година Община Благоевград проведе конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналистка Вероника Герин. Инициативата е по идея на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград и се провежда ежегодно съвместно с посолството на Ирландия в България.

Заради непрекъснато усложняващата се извънредна обстановка във връзка с COVID – 19 през 2020 г. официална церемония по връчване на наградите нямаше как да се състои и затова отличията бяха изпратени на всички номинирани.

Традиционно наградите са в три раздела: електронни медии, печатни издания и документално кино.

Комисията, която се определя със заповед на кмета на община Благоевград, разгледа представените номинации в трите раздела за 2020 г. и взе следните решения:

Присъжда две СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС на

Слави Ангелов – главен редактор на в-к „168 часа“ – за цялостна дейност в областта на електронните медии, печатните издания и документалното кино, както и на Д-р Мириам Аделсън – специалист по химическа зависимост и наркомании, издател и собственик на “Israel Hayom”- за статия публикувана в “Algemeiner.com”, редица други публикации по темата и цялостната дейност в областта на превенцията и лечението на зависими към наркотици.

В раздела за електронни медии Голямата награда се присъжда на Майлс Джонсън – електронно издание на „Файненшъл Таймс“ – за статията „Как мафията прониква в болниците в Италия и изпира печалбите си в световен мащаб“, както и на Рейчъл Донадио – електронно издание на сп. „The Atlantic“ – за материала „Може ли Италия да победи най-мощната мафия?“.

В раздела за печатни издания се присъждат две големи международни и две големи национални награди. Международната награда е за Минди Грейлинг – за книгата „Поправете каквото можете: шизофренията и борбата за нейния син“, която представя трагичната роля на наркотиците за психичното заболяване на нейния син, както и на Стив Грант – за книгата „Не ме забравяйте: спасителна надежда за хората, засегнати от злоупотребата с наркотици и зависимости“, баща, който губи и двамата си сина от свръхдоза.

Национална награда  се присъжда на Александра Николаева от вестник „24 часа“ за материала „Дилърът на Кристиян му е продал дрога, която го държи буден и гладен за още“, както и на ЮЗУ „Неофит Рилски“ за учебното помагало „Превенция на агресията в

училище“. С грамота е отличена и кореспондентката ни в Благоевград Антоанета Маскръчка и вестник „24 часа“  за ангажираност по проблемите, свързани с превенция на наркоманиите и рисковото поведение. 

В раздела за документално кино се присъждат се две големи награди на Стефан Апостолов – продуцент и режисьор на филма „България в Четири Сезона“ – филм за вдъхновението на света с България и със силата на българския дух и на Максим Караджов и Цветан Томчев – за филма „Родена във въздуха“.

"Изказваме огромна благодарност на всички номинирани и честитим на носителите на големите награди, като им пожелаваме здраве и още много бъдещи успехи!", обявиха от Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Вече започва и набирането на номинациите за следващата година.