По сметки за ток и вода хващат необявени палати

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274227 www.24chasa.bg
Преди няколко години данъчните заснеха от въздуха луксозни имоти, които ще проверяват дали се ползват за офиси.

Данъчните започват проверки дали къщи са обявени за офиси, за да се спести данък, а се ползват за живеене

Има ли луксозни имоти, собствениците на които са ги обявили за фирмени офиси, а в действителност се ползват за жилищни нужди, ще проверява НАП, научи “24 часа”. Ревизиите ще обхванат и собствеността в чужбина. По неофициална информация броят им е над 300, а придобитата собственост е за над 500 хил. евро всяка.

Проверяваните ще доказват доходите си, за да се установи произходът на парите им и използването на имотите. Практиката скъпи къщи, които се ползват за жилищни нужди, да се декларират като фирмени, за да се приспадат режийни разходи, е отдавна. Така собствениците избягват данъчни проверки за личните си доходи, а едновременно с това намаляват фирмения данък.

Чрез информация за консумацията на вода и ток данъчните установили, че има имоти, в които тя е скочила драстично, въпреки че преди години се водели скромни къщи във вилни зони. Посещение на място или картографиране с дрон, което данъчните използват отдавна, установило, че на мястото на тези къщички са израснали палати, което не било отразено в съответната община и не довело до увеличаване на дължимия данък.

Ще доказват доходи за последните 5 години и собственици на скъпи коли. Ще се анализира доколко посочената цена на придобиване съответства на действителните пазарни цени към момента на сделката. Ако бъде установено, че колата не я кара нейният собственик, също ще се търси информация.

Данните от проверките ще се засичат с информация от партньорски данъчни служби, от Агенцията по вписванията, банки, финансови институции, лизингови дружества, както и от местните власти. От МВР пък ще съдействат при събирането на данни за продавачите и купувачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки.