Европа даде милиарди за медии и журналисти (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274269 www.24chasa.bg
Италианец чете вестник, за да следи развитието на пандемията. СНИМКА: РОЙТЕРС

Здравната криза показа, че съществува жизненоважна нужда от достоверна и надеждна информация

Журналистите бяха и продължават да са изправени пред двойно предизвикателство

Шест месеца след началото на пандемията COVID-19 през март 2020 г. Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) публикува база данни, в която се картографира финансовата подкрепа, оказана на журналистите в Европа.

Като отдели 450 000 евро например, правителството на

Естония пое доставката на

вестниците по домовете

за период от 3 месеца.

Журналистите на свободна практика в Гърция получиха 800 евро обезщетение за безработица.

В Северна Македония всички журналисти имаха право на обезщетение, равно на минималната заплата, т.е. около 250 евро.

Всички работници в медии в Сърбия получаваха 258 евро от април до август с възможност за отлагане на данъците и социалните вноски за 2021 г.

Белгия пък отдели 3 млн. евро за реклами, свързани със здравеопазването, пускани в медиите от държавните институции.

Достъп до съдържанието на Швейцарската телеграфна агенция бе предоставен безплатно на всички медии за шест месеца. Вестниците и списанията в Швейцария също се разпространяваха безплатно по пощата.

Рекламодателите в Италия може

да приспаднат от данъците си 30%

от всички инвестиции за реклама във вестници и онлайн медии.

Здравната криза показа, че съществува жизненоважна нужда от достоверна и надеждна информация. Медиите и журналистите обаче бяха и продължават да са изправени пред двойно предизвикателство. От една страна, всички медии, взети заедно, претърпяха рязко увеличение на потреблението. Репортери и медийни служители бяха на първа линия -

уши и очи за хората, когато

повечето граждани останаха вкъщи

От друга страна, европейските медии са изправени пред огромен спад в приходите, който влоши и без това тенденцията на спад в продажбите, особено на вестниците, периодичните издания и радиата. Това доведе до намаляване на заплатите на журналистите, особено на свободно практикуващите. Реалността на място разкрива и труден достъп до информация, физически нападения и дори задържане за много журналисти. Обзорът на ЕФЖ “Картографиране на медийната свобода” регистрира общо 37 сигнала, свързани с пандемията, в 13 европейски държави.

От март до юни 2020 г. Европейската федерация на журналистите многократно призова националните правителства и институциите на ЕС да подкрепят журналистите по независим начин със спешни облекчения и планове за възстановяване, тъй като демокрацията като цяло беше заложена на карта.

Германия оказа подкрепа на издателите с 220 млн. евро, които ще бъдат отпускани в течение на няколко години, за да насърчат дигиталната трансформация на индустрията.

106 млн. евро бяха отделени от властите във Франция, за да се гарантира непрекъснато разпространение на пресата и да се окаже подкрепа на най-засегнатите играчи - вестници, чуждестранни издания, издатели.

Помощта за пресата се

изплаща авансово

377 млн. евро ще бъдат отделени през следващите две години в подкрепа на цифровия и екологичния преход в медийния сектор.

Бюджетът на ЕС и Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. все още се обсъждат, но много правителства сами предприеха спешни мерки за ограничаване на социалната и икономическата криза в медийния сектор.

С помощта на своите филиали в 44 европейски държави ЕФЖ събра данни за различните спешни пакети, директна финансова подкрепа и дългосрочни мерки, предприети от властите в повечето европейски страни.