Вирусът отвя и Дарт Вейдър (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274288 www.24chasa.bg
ДАРТ ВЕЙДЪР

Английският актьор Дейвид Прауз, който изигра Дарт Вейдър в “Междузвездни войни” и още редица злодеи, почина от коронавирус. 85-годишният актьор прекарал две седмици в лондонска болница, но лекарите не успели да го спасят.

Дъщеря му Рейчъл разказа пред “Сън”, че семейството не могло да се сбогува с него заради ограниченията в коронавирусното отделение. Когато отишли да приберат вещите му, медицинската сестра им казала, че всички били впечатлени какъв готин човек е всъщност.

“Той наистина беше нежен гигант. Можеше да изглежда доста страшно, но беше мил, добър и щедър”, споделя 60-годишната Рейчъл.

Дейвид Прауз е бил диагностициран с алцхаймер наскоро.

През целия си живот актьорът предизвиква възхищение с атлетичното си тяло, въпреки че още като младеж започва да страда от артрит. Той е висок близо два метра и активно спортува от най-ранна възраст.

На младини актьорът се занимава с културизъм, 3 пъти е бил шампион по вдигане на тежести на Великобритания. 

 Освен че физически въздейства за изграждането на запомнящия се образ на Дарт Вейдър, той е обучавал и колегата си Кристофър Рийв за главната роля в първия филм за Спайдърмен през 1978 г. Остава изключително разочарован, когато разбира, че гласът му в „Междузвездни войни“ е дублиран, за да бъде по-страшен.

Преди 20 г. и двете му ръце почти се парализират от артрита и едва не почива от инфекция. Девет години по-късно случайно открива, че има рак на простатата, докато участва в благотворително събитие, призоваващо мъжете да си правят редовни тестове за болестта.

Успява да пребори и рака, но коронавирусът се оказва фатален.