Британските университети замразяват таксите за студенти от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274297 www.24chasa.bg
Университетът в Портсмут е един от най-предпочитаните за българи. СНИМКА: Фейсбук

Решение да замразят таксите за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021-2022 г. взеха водещи британски университети, съобщават консултантите на международния проект “Световно образование”, координиран в България от фирма “Интеграл”.

С това таксата за първокурсниците от ЕС след реален Брекзит ще се запази на 9250 паунда вместо очакваните между 14 000 и 18 800 паунда годишно, които плащат чуждестранните студенти извън съюза. Сред университетите със замразени такси е един от най-популярните за българи University of Portsmouth, водещ на Острова за специалности като архитектура, туризъм, биология, фармация и фармакология, екология и криминология. Старите такси за европейци ще предложи и разположеният в Саутхемптън Solent University, силен в спортните специалности, право, журналистика, маркетинг и реклама.

Стипендия от 5000 паунда за всяка година от обучението на студенти от ЕС ще отпусне университетът в Есекс, а само за българи ще предостави и допълнителна стипендия от 2000 паунда. По-ниски такси за европейци предоставят и два лондонски вуза - Brunel University London и Royal Holloway. “Искаме да подкрепим студенти от ЕС, засегнати от промяната на статута след Брекзит, и да предложим на тези, които започват обучението си от септември 2021 г. автоматично намаляване на таксата за целия курс на обучение”, се казва в съобщение на учебните заведения към “Интеграл”.

Старите такси за обучение и възможност за студентски кредит ще получат и кандидат-студентите, които изберат да започнат обучението си със зимен прием - от януари/февруари 2021 г. Процесът на кандидатстване засега се запазва с изключение на студентската виза, която ще се изисква след потвърждаване на мястото при прием, уточняват консултантите.