Касата ще плаща за щадяща операция с робот и при рак на стомах и панкреас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274317 www.24chasa.bg
“Майчин дом” бе първата държавна болница в София и втора след Плевен, която през 2019 г. въведе роботизираната система Da Vinci. СНИМКА : “24 ЧАСА”

Здравното министерство допълни пакета от дейности по линия на НЗОК

Случаите, за които здравната каса ще заплаща лечение с щадяща роботизирана хирургия, ще бъдат разширени. Така освен при гинекологични злокачествени заболявания иновативният метод ще може да се прилага още при рак на стомах, черва, черен и бял дроб, панкреас, хранопровод, простата.

Това предвиждат промени на здравното министерство в основния пакет дейности, заплащани от НЗОК. Те са публикувани за обществено обсъждане, което трябва да приключи до месец, и ще влязат в сила веднага след обнародването им в “Държавен вестник”. Очаква се това да стане в началото на 2021 г. Касата

досега поемаше

операциите с

робот само при

гинекологични злокачествени заболявания.

Натрупаният до момента опит в страната ни при провеждане на асистирани с робот оперативни интервенции, както и наличието в различни лечебни заведения на нужната апаратура и обучени лекари позволяват разширяване на обхвата на заболяванията, при които методът може да се прилага, мотивира предложението си здравният министър проф. Костадин Ангелов.

“Целта на предложените промени е да се даде възможност за пациенти с онкологични заболявания с различни локализации, попадащи в обхвата на хирургията, гръдната хирургия, детската хирургия и урологията, да имат достъп в рамките на пакета здравни дейности по НЗОК до иновативния метод за оперативно лечение, асистирано с робот. Не на последно място се цели и повишаване на качеството на изпълняваната оперативна дейност”, пише още в мотивите.

Сред предимствата на асистираната хирургия са възможност за

по-голяма

прецизност и

контрол при

отстраняване

на рака,

по-малка кръвозагуба по време на операцията и болка след това, по-бързо възстановяване и скъсен болничен престой, както и по-малко усложнения.

За да се разшири приложението на роботизираната хирургия у нас обаче, е необходимо и повече болници да закупят нужната апаратура. Този разход е за тяхна сметка, като по данни на МЗ нужната инвестиция е 6 млн. лв.