Заразените да пият 2,5-3 л течности на ден, съветва вирусолог

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274788 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Между 2,5 и 3 литра течности на ден да пият заразените с коронавируса, посъветва пред Нова телевизия доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. Обилният прием на течности помагат за "изчистването" на токсините, които се образуват в организма при атаката на вируса.

Вирусоложката в момента изпълнява и лично съвета, защото е заразена и под карантина в дома си. Боледува сравнително леко, но първите дни били тежки. Вземам витамин D и аспирин, не пия антибиотик, разказа специалистката. 

За момента кривата на заразяването все още е нагоре, до седмица-две може да се очаква подобрение, но ако се спазват мерките, смята вирусоложката.

Според доц. Николаева-Гломб очакваните ваксини засега не дават основание за съмнение в тяхната безопасност и самите те не крият риск от заразяване, тъй като нито една не съдържа жив вирус.

Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, е императивно, смята вирусоложката. "За редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания. Нещата са под контрол. Има поне 10-15 ваксини, които са в трета фаза на изпитания", каза още специалистът.