МВФ: Гръцкият дълг е устойчив въпреки пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274887 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Международният валутен фонд (МВФ) обяви в понеделник, че огромният държавен дълг на Гърция е устойчив в средносрочен план, въпреки "безпрецедентната несигурност" за всички сектори на икономиката заради пандемията от COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

След края на поредния кръг преговори за оценка на гръцките финанси, МВФ посочи, че тази година се очаква гръцката икономика да се свие с 9,5 процента преди да нарасне с 5,7 на сто през 2021 г. Държавният дълг ще достигне рекордните 208 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година преди да спадне до 199 на сто през 2021 г. През 2019 г. публичният дълг на Гърция вече бе 181 процента, предаде БТА. 

МВФ, заедно с европейските кредитори на Гърция, продължава да наблюдава икономиката на страната след края на острата финансова криза от периода 2010-2018 г. и спасителните програми, които спасиха Гърция от фалит, когато тя загуби достъпа си до международните пазари.

МВФ посочи, че средносрочното икономическо възстановяване ще бъде подкрепено от възстановяване на частното потребление, инвестиции, свързани с приватизация, първите траншове на грантове от ЕС, както и от по-висок износ.

Според Фонда пандемията носи безпрецедентна несигурност и рискове за всички сектори на икономиката, които се засилват заради наследството от кризата. Европейските фондове и значителният паричен буфер на правителството обаче ще намалят рисковете за уязвимост на публичния дълг.

Основните рискове произлизат от удължаване на пандемията, което би дерайлирало очакваното възраждане на туризма, посочва МВФ. Туризмът генерира около една пета от БВП на Гърция, но бе смазан тази година заради пандемията, отбелязва АП.

В изявлението си МВФ също така похвали реакцията на гръцкото правителство на пандемията, като я определи като "бърза, достатъчно голяма и адекватно насочена към тежко засегнатите домакинства и бизнеси".

Също в понеделник европейските кредитори на Гърция одобриха отпускането на още 767 милиона евро на Атина за мерки в помощ на дълга.