В Ирландия влиза в сила постепенна отмяна на карантината

https://www.24chasa.bg/novini/article/9274924 www.24chasa.bg
В Ирландия влиза в сила постепенна отмяна на карантината СНИМКА: РОЙТЕРС

Ирландия излиза днес от втората си карантина. След шестседмични коронавирусни ограничения отново отварят врати магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, фризьорските салони и спортните зали, съобщи Франс прес.

На 22 октомври Ирландия първа сред европейските страни обяви втора общонационална карантина заради новата вълна от Ковид-19, като затвори по-несъществените търговски обекти и забрани срещите между хора от различни домакинства, но занятията в училищата продължиха, предаде БТА. 

От днес могат отново да работят музеите, галериите, библиотеките, кината и храмовете в страната. Препоръчва се обаче хората да носят предпазни маски из улиците и на оживените работни места, също и в обектите, свързани с религиозни култове.

От петък ще могат пак да посрещат клиенти ресторантите и пъбовете, предлагащи храна, но без да сядат на една маса хора от различни домакинства.

"Всички очакват през идните седмици броят на заразените да се увеличи. Предизвикателството е да задържим това увеличение възможно най-слабо" заяви вчера пред телевизия Ар Ти И външният министър Саймън Ковини.

По последни официални данни коронавирусът е убил 2053 души в Ирландия - страна с петмилионно население. През последните седмици смъртните случаи за денонощие най-често са под десет.

"Усилията и жертвите на всички ни дадоха резултат. Спасени бяха хора. Ние смекчаваме рестрикциите възможно най-силно, за да намерим най-добрия баланс между санитарните, икономическите и социалните съображения", коментира в петък ирландският премиер Михол Мартин.

От 18 декември до 6 януари ще бъде обявена "пауза" в прилагането на ограниченията. Ще бъде разрешено да се събират на закрито членове на различни - до три - домакинства, хората ще могат също да пътуват извън своите графства или в чужбина.

"Това няма да е Коледа, с каквато сме свикнали, но ще е много специален момент, в който всички да си отдъхнем малко от трудностите на 2020 година", заяви Мартин.