Астрономи заснеха уникален етап от еволюцията на планетните системи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9275176 www.24chasa.bg
СНИМКА: Institute of Astronomy, University of Cambridge

Астрономи заснеха уникален етап от еволюцията на планетните системи, съобщи ЮрекАлърт, като се позова на прессъобщение на университета в Кембридж, Великобритания.

Учените са наблюдавали въглероден окис, който бързо се отдалечава от Слънчева система на повече от 400 светлинни години. Откритието дава възможност за изучаване на начина, по който се е развила нашата Слънчева система, предаде БТА. 

Все още не е известно какво изтласква газа толкова бързо, но според екипа изследователи под ръководството на университета в Кембридж въглеродният окис произхожда от ледени комети, които се изпаряват в астероидния пояс на звездата. Резултатите от наблюденията ще бъдат представени на научна конференция през декември.

Находката е направена с телескопа АЛМА в Чили като част от изследване на млади звезди клас III. Някои от тях са заобиколени от дискове космически отломки, за които се смята, че са се оформили след сблъсъци на комети, астероиди и други твърди обекти. Те абсорбират светлината от звездите и излъчват тази енергия като бледо лъчение, което се наблюдава с АЛМА.

"Тази звезда хвърля светлина върху физичните процеси, които оформят планетните системи скоро след зараждането им", обяснява Марк Уайът от института по астрономия в Кембридж, съавтор на изследването.