Китай издаде нови квоти за инвестиции в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9275567 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Държавната администрация за валутна размяна (ДАВР) обяви в понеделник нов кръг от квоти по схемата за квалифициран вътрешен институционален инвеститор (QDII), който представлява един от важните канали за достъп на местните инвеститори до чуждестранни активи. Новите квоти на стойност 4,3 милиарда долара са предоставени на 23 финансови институции, включително фондове, компании за търговия с ценни книжа, банки, дъщерни дружества за управление на активи и доверителни компании, предава Радио Китай

От септември до момента ДАВР отпусна квоти по схемата за квалифициран вътрешен институционален инвеститор на три пъти, чиято стойност е 12,7 милиарда долара и от нея са се възползвали 71 институции. След новата емисия общо 169 институции са получили квоти в размер на приблизително 116,7 милиарда долара, показват официални данни.

От ДАВР за пореден път призоваха финансовите институции, които са част от схемата, да извършват изходящите си инвестиции разумно и да избягват капиталовложенията в рискови активи, да подобряват разнообразието на продуктите и да управляват и контролират рисковете.

Трансграничните капиталови потоци по схемата за квалифициран вътрешен институционален инвеститор, която позволява на местните инвеститори да купуват чуждестранни активи, остават стабилни през последните години, според китайски анализатори.