Китай и Европа ще засилят обмена в образованието и културата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9275601 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

По време на неотдавнашния пети културен обмен между Китай и Европа вицепремиерът Сун Чунлан и членът на Европейска комисия, отговарящ за иновациите, културата и образованието Мария Габриел дадоха положителна оценка за резултатите от взаимодействието в сферата на културата, предава Радио Китай

Задълбочаването на културния обмен между Китай и Европа е общо желание на двете страни. Още през март 2014 г. председателят на Китай Си Дзинпин представи идеята за създаване на партньорство за мир, растеж, реформи и култура. През тази година Китай и Европа продължават да поддържат тесни контакти в усилията си за овладяване на пандемията от COVID-19 и сътрудничеството в здравеопазването. В същото време те очакват засилване на сътрудничеството в образованието след края на пандемията, включително по линия на програмата „Еразмус“ и китайските държавни стипендии.

Китай и ЕС ще работят също за задълбочаване и разширяване на сътрудничество в защитата на културно наследство в хода на преобразуването на градовете и по обмяна на опит в големи спортни форуми, обогатявайки съдържанието на своето партньорство.