18-ото издание на "Българската Коледа" ще подкрепи децата с хронични заболявания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9276819 www.24chasa.bg

2,46 млн. лв. събра миналогодишната кампания, с които бяха подпомогнати 500 деца и 15 болници 

Начало на 18-ото издание на кампанията „Българската Коледа“ даде президентът Румен Радев днес. По традиция това се случи в болница, като тази година това бе Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София, която през 2020 г. получи цифрова ехографска система за ултразвукова диагностика на деца.

Новото издание на кампанията ще бъде в подкрепа на децата с хронични заболявания е под наслов „Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност“. През изминалата година тя успя да събере 2,46 млн. лв., с които бяха подпомогнати 500 деца с тежки заболявания и увреждания и 15 болници. 

"С подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, благородната инициатива се превърна в институция, която се ползва с огромна обществена подкрепа", заяви държавният глава Румен Радев при откриването на кампанията. 

Той подчерта, че именно в най-тежки моменти значението на солидарността нараства и призова да не забравяме нуждаещите се от подкрепа деца.

„Убеден съм, че можем да подадем ръка на децата, за които нуждата от медицинска грижа е неразделна част от техния живот“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев точно тази година е дала достатъчно поводи да разберем колко е важно да бъдем силни заедно в солидарността и отговорността си, да ценим още повече благородния труд на лекарите, да помагаме на най-уязвимите, да не губим надежда за бъдещето. Именно това са и ценностите, около които „Българската Коледа“ обединява българите през последните седемнадесет години.

Новото издание на инициативата започва с надеждата за повече спасени деца, върнати детски усмивки и спокойни български семейства, посочи президентът. Целта е тя да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.