В. "Щандарт": Ски-курортите в Австрия ще заработят чак догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277085 www.24chasa.bg
Правителството на Австрия ще разреши за Коледа тази година само еднодневно каране на ски по планините без отсядане в хотел или посещение на ресторанти СНИМКА: Pixabay

Правителството на Австрия ще разреши за Коледа тази година само еднодневно каране на ски по планините без отсядане в хотел или посещение на ресторанти, които ще останат затворени заради локдауна. Работата на зимните курорти с прекарване на отпуската в хотели се планира да започне постепенно през януари догодина, пише днес австрийския вестник "Щандарт", цитиран от ТАСС, като се позовава на източници в правителството.

Министрите смятат, че решението за частично излизане от строгата карантина от 7 декември трябва да започна първо с отваряне на училищата и магазините, предаде БТА.

Властите също така ще разрешат да бъдат пуснати лифтовете и влековете в зимните курорти, но ресторантите и хотелите ще останат затворени до януари, така че любителите на зимните спортове ще могат да останат на пистите само през деня, без да нощуват. Превозните кабинкови лифтове ще бъдат достъпни като обществен транспорт само за местните жители на курортите.

Вестникът отбелязва, че зимният туризъм в австрийските ски-курорти ще започне постепенно да се открива едва през януари. В момента се разработва поетапен план за откриването му и се води активна работа по гарантиране на здравната безопасност на туристите. Това решение на властите се мотивира с продължаващите високи показатели на дневната заболеваемост от коронавирусна инфекция.

Вече са утвърдени строги санитарно-хигиенни правила, въведени са ограничения за броя на хората в помещенията, монтират се камери за контрол по спазването на дистанцията и нови системи за вентилация, привлича се на работа специално обучен персонал и се увеличава капацитетът за провеждане на тестове за вируса.

Спортните обекти се готвят за откриване само на спортната инфраструктура и ще се откажат от организирането на вечерни купони и празненства, които през миналия ски сезон допринесоха за разпространението на вируса именно от зимните курорти.

Утре правителството на Австрия ще проведе заседание, за да определи и обяви по-нататъшните етапи по излизане от наложения локдаун, който действа от 17 ноември. Канцлерът Себастиан Курц вече каза, че ще се наложи доста от ограниченията засега да останат.