Гледат имунитета на Елена Йончева в правната комисия на Европарламента на 3.12

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277258 www.24chasa.bg
Евродепутатът Елена Йончева

В четвъртък, 3 декември, е насрочено заседанието на правната комисия на ЕК, на което ще се разглежда искането за отнемането на имунитета на евродепутатът Елена Йончева. Това предвижда програмата за дневния ред на комисията. Вносител на доклада за отнемането на имунитета е евродепутатът от „Национален фронт" Жил Лебретон.

Към момента наказателното производство срещу нея е спряно заради подновения й имунитет в качеството й на член на ЕП.

Припомняме, че българската прокуратура изпрати искане да бъде свален имунитетът на Елена Йончева на 25 ноември 2019 г. Срещу нея има обвинение за пране на 333 000 евро, получени от банкера Цветан Василев.

Имунитетът на Йончева веднъж беше свален от българското народно събрание по времето, когато тя беше депутат от левицата, но след избирането й за евродепутат придоби нов имунитет, който също трябва да бъде поискан и съответно свален или даден, за да продължи разследването.

Запознати с европейската процедура твърдят, че подобни искания се разглеждат и уважават незабавно от европарламента, а до сега е нямало случай, в който да е отказано свалянето на имунитет на европейски депутат.