"168 часа": Как първите глобалисти Сталин, Димитров и Тито забъркаха кашата с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277272 www.24chasa.bg
Сталин иска да контролира Гърция чрез Балканската федерация.

Докато Ленин мечтае за световна соцдържава, българинът и сърбинът я създават, но единият плаща с живота си

В разсекретените документи на ЦРУ може лесно да се проследи как едни от първите глобалисти - Георги Димитров като лидер на Интернационала и югославският партиен вожд Тито - подготвят хаоса между България и Македония и бъдещата кражба на история. Затова, разбира се, не са виновни само те.

"Кашата се забърква с решението на Коминтерна, че

не се признават нациите,

защото пролетариатът няма родина - казва пред "168 часа" историкът Лъчезар Стоянов. - Нацията е плод на класовото буржоазно общество и с изчезването на класите ще изчезнат нациите и националният вто го има, трябва да се използва от световната пролетарска революция."

Ленин създава Коминтерна като щаб на световната революция и той трябва да я проведе в целия свят.

Идеята за македонска нация започва да се налага през 1934 г., но тъй като тогава комунистите у нас и в Югославия се твърде малобройни, тя не получава развитие.

С идването им на власт ситуацията се променя.

Тито им дава език,

идентичност и получават статут на република.

След войната Сталин като продължител на делото на Ленин започва да обмисля идеята за Балканска федерация.

"Висарионович вижда в това потенциал да постави под похлупака си регионалната политика, за да контролира Гърция", казва историкът. Причината е, че северната й част е географската област Македония.

Великобритания още през 1945 г. започва да протестира, защото знае, че това ще е в неин ущърб - Гърция е в нейната зона на влияние.

Дали Тито, Георги Димитров и Васил Коларов са знаели за проблемите на Сталин с Англия, не е ясно.

Според файловете на американското разузнаване факт е, че Тито и Димитров зад гърба на Йосиф Висарионович подготвят договор, който по същество реализира неговата глобалистка идея. Те се споразумяват за българо-югославска федерация, като Тито

използва ситуацията,

че Димитров е лидер на Интернационала и за него отделните страни не са имали никакво значение. По-скоро са пречка пред световната съветска социалистическа република.

Вероятно замисълът на Тито е по-различен. Той иска да създаде империя, която постепенно трябва да обхване всички страни от Балканите, а на следващия етап и от Източна Европа. Затова маршалът подготвя свои въоръжени сили и единствен си позволява да се държи по-еманципирано със Сталин.

Съветският лидер не може да свали от власт Тито, но и по никакъв начин

не може да

го отрови

или да го убие.

Когато през 1947 г. в Блед Димитров и Тито подписват договора за федерация между двете страни, без да предупредят Москва, това наистина изкарва Сталин от кожата му. Той споделя идеята, но точно когато заради това рискува война с Великобритания, го тълкува като подмолен нож в гърба.

Вбесен, той е твърдо решен

да накаже "глобалистите".

"Получихме данни, че за Тито и Димитров този съюз е само първата крачка към създаване на федерация на всички народни републики", докладват съветските спецслужби в Кремъл.

На 17 януари 1948 г. Димитров разкрива още по-голяма част от замисъла - на пресконференция в Букурещ той обявява, че с румънските комунисти са обсъждали общ митнически съюз.

Целият материал четете в "168 часа" - ТУК