Рухна прочутият телескоп в Аресибо, издържал урагани и трусове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277407 www.24chasa.bg
Новината за рухването на телескопа е тежък удар за учените, които разчитаха на доскоро най-големия радиотелескоп в света. Снимка: National Astronomy and Ionosphere Center, Cornell

Огромният и вече повреден радиотелескоп в Аресибо, Пуерто Рико, изиграл ключова роля в астрономическите открития повече от половин век, рухна напълно, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА.

Платформата с тегло 900 тона е паднала върху рефлектора от височина над 120 метра.

Националната научна фондация на САЩ обяви през ноември, че телескопът Аресибо в Пуерто Рико ще бъде демонтиран, защото може да се срути, след като се скъсаха два от поддържащите го кабели. Двата кабела, поддържащи 900 тона инструменти над 305-метровата антена, се скъсаха на 10 август и на 6 ноември.

Новината за рухването на телескопа е тежък удар за учените, които разчитаха на доскоро най-големия радиотелескоп в света.

"Това е огромна загуба", каза Кармен Пантоха, астроном и преподавател в университета на Пуерто Рико, използвала телескопа при работата върху доктората си. "Той бе етап от живота ми", добавя тя.
Учени от цял свят подкрепиха петиция до американските власти с искане да се промени решението за закриване на обсерваторията.

Националната научна фондация каза, че възнамерява евентуално да поднови работата на посетителския център и на операциите в неповредените секции на обсерваторията, сред които са две ЛИДАР системи за изследване на горния атмосферен слой и на йоносферата.
Телескопът е изграден през 60-те години на миналия век от Министерство на отбраната на САЩ. Издържал е урагани, тропическата влага и множество земетресения.

Телескопът е използван за проследяване на астероиди по пътя им към Земята, с него са извършвани изследвания, удостоени с Нобелова награда. През 1999 г. с телескопа Аресибо беше открит астероидът Бену и НАСА реши да изпрати космически апарат да го изследва. В обсерваторията се обучаваха студенти, над 90 000 души го посещаваха всяка година.

"Аз съм един от онези студенти, който посети Аресибо като млад и бях вдъхновен", казва Абел Мендес, физик и преподавател по астробиология в университета на Пуерто Рико. "Светът губи обсерваторията, но Пуерто Рико губи нещо повече", добави той.