Решаващи 30 дни за правата на българите във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277435 www.24chasa.bg
Снимка с английски вестник от деня пред часовниковата кула Биг Бен, един от символите на Лондон, може да послужи като доказателство, че сте били в страната преди края на тази година.

Най-застрашени са следващите онлайн, трябва да стъпят поне за дни на английска земя до края на годината

Декември ще бъде решаващ за българите, които искат да продължат да работят и да се обучават в Обединеното кралство след Брекзит. Преходният период по излизането на страната от ЕС приключва на 31 декември, свободното движение на европейските граждани във Великобритания спира и ще са необходими визи.

Въпреки че българите могат да кандидатстват за статут на уседналост до края на юни 2021 г., който им дава право на безпроблемно оставане в страната, те трябва да докажат, че са се намирали в нея преди края на тази година. Нещо, което ще е сериозен проблем за студентите първа година, които заради коронавирусната криза са избрали да следват онлайн и все още не са пристигнали в Обединеното кралство или пък са били за кратко. Също така за идващите в момента да търсят работа, които живеят при познати и нямат никакви документи за адрес, английска банкова сметка и национален осигурителен номер.

Затова адвокати по имиграционни права

съветват

студентите да

посетят страната

поне за няколко

дни през

декември

и да се опитат да се снабдят с колкото може повече доказателства, че са били в него. Това може да са бордни карти от полет, билети за влак, на които има името им, дори снимка пред Биг Бен с английски вестник от деня. Лошото е, че в момента пристигащите от България подлежат на 14- дневна задължителна карантина. Очаква се тя да бъде намалена на 5 дни в средата на декември, ако дошлият приеме да се тества за коронавирус в посочена от правителството лаборатория и резултатът бъде отрицателен. Цената на теста ще е между 65 и 120 паунда.

Плащането ѝ обаче си струва пред перспективата след януари да трябва да кандидатстват за студентска виза, която ще струва 350 паунда, и да провалят шанса си да получат статут на уседналост, който им гарантира безплатно влизане и излизане в него. По принцип студентите получават временен статут, тъй като нямат необходимите 5 г. престой в страната за пълен. Той обаче им осигурява безпроблемно влизане и излизане през следващите 5 г., както и право на безплатно здравеопазване, докато пристигналите със студентска виза от следващата година ще трябва да плащат и 600 паунда такса за присъединяване към британското обществено здравеопазване.

По тази причина получаването на статут на уседналост е изключително важно. И ако бъде взет до края на годината, е още по-добре, тъй като се очаква да има масово объркване през първите 6 месеца на следващата година в какви случаи той ще трябва да се представя. Възможно е да не ви спрат на границата, защото не го притежавате, и да ви пуснат във Великобритания безвизово като турист, но да ви бъде отказано да наемете квартира, да започнете нова работа или да си откриете банкова сметка, обясняват имиграционни адвокати.

Те съветват получилите временен статут, които често напускат страната, като студентите например,

да трупат

доказателства

за времето,

прекарано в

Обединеното

кралство,

тъй като могат да го изгубят, ако са били над 6 месеца извън страната. По принцип се допускат изключения като специализации или курсове в други държави, но това също трябва да се доказва пред вътрешното министерство. Адвокати се надяват то да приеме като основателна причина и коронавирусната криза, която отказа доста чужди студенти да пристигнат в Англия, но до момента това не е направено. Затова препоръчват да се положат максимални усилия за получаване на статут и да не се разчита, че ще бъдат правени изключения.

Кандидатстващите за английски университети за следващата учебна година българи пък задължително ще трябва да имат виза, за да започнат следването си. За да я получат, ще е необходимо

да докажат,

че разполагат с

минимум 25 000

паунда годишно,

или около 55 хил. лева. 16 000 паунда от тях ще отидат за такса за следване, а останалите са за издръжка. В момента родните студенти на Острова влизат безвизово и дори не трябва да представят налични средства, ако бъдат одобрени за изгоден студентски заем. Те плащат 9250 паунда такса, колкото и английските им колеги. Заради излизането на Великобритания от ЕС от януари обаче те ще изгубят това право. Ще плащат значително по-високи такси, които се очертават да бъдат между 16 000 и 23 000 паунда. Освен това вече няма да могат да кандидатстват за студентски заеми. Някои университети вече обявиха, че ще отпуснат определен брой стипендии за европейски граждани и ще намалят изискванията си за някои специалности, за да компенсират несгодите, пред които те се изправят заради Брекзит и епидемията от коронавирус.

8 от 10 европейци не биха получили английска виза по новите правила

80 % от живеещите в момента във Великобритания европейски граждани не биха получили английска виза според новата имиграционна точкова система, която стартира във вторник, показва проучване на Института за изследване и публична политика в страната.

Основната причина е, че те се трудят на места, в които възнагражденията са под минималния праг от 25 600 лири годишно, който британските власти въведоха, за да гарантират допускането само на високоплатени и търсени специалисти. Най-засегнати ще бъдат секторите за здравни и социални грижи, селското стопанство, в които се трудят много българи и дори в момента има недостиг от 100 000 души.

Новата визова система ще важи за всички европейци, които искат да пристигнат в Обединеното кралство след януари, за да учат или работят. За да бъдат допуснати в страната, те ще трябва да съберат 70 точки, които ще се печелят чрез доказване на конкретни умения, добро владеене на английски език и покана от работодател, обещаващ поне 25 600 паунда заплата, а в някои случаи и спонсорство за първите месеци от престоя. Според проучването на института за редица сектори това са неизпълними условия и едва ли ще доведе до привличане на повече безработни англичани в тях като например в селското стопанство и строителството, където трудът е тежък и традиционно през последните години се извършва от източноевропейци.

За да продължат да идват след Брекзит, те обаче ще трябва да отделят между 610 и 1400 паунда за кандидатстване за трудова виза. Такава няма да е необходима за българите, които вече се намират на Острова и са получили статут на уседналост. Безвизово ще влизат и туристите, като те имат право да останат в страната до 6 месеца. Ако обаче бъдат хванати, че работят незаконно през това време, ги очакват сериозни глоби, а в някои случа и принудително извеждане от страната.