Депутатите обсъждат споразуменията за покупка на ваксини срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277545 www.24chasa.bg
СНИМКА: Велислав Николов

Народното събрание ще обсъди в четвъртък проект на решение за одобряване на участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc., и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на парламента.

Депутатите ще обсъдят отново върнатите с президентско вето промени в Закона за данък върху добавената стойност /точка първа, в четвъртък/.

На първото за месеца заседание в сряда парламентарните групи, съгласно ПОДНС, могат да внесат в зала свои предложения за включване в програмата.

Предвижда се депутатите да обсъдят на второ гласуване изменения в Закона за хората с увреждания, и на първо - промени в Закона за железопътния транспорт.

НС ще разгледа и Законопроект за индустриалните паркове.

В проекта е също изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

Парламентът ще избере председател на Икономическия и социален съвет.

Депутатите ще гласуват на второ четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и в Закона за здравето.

Проектопрограмата включва и ратифициране на Споразумението за предоставяне на възмездни консултантски услуги "Подкрепа за териториална декарбонизация" между Министерството на енергетиката и Международната банка за възстановяване и развитие, както и първото четене на изменения в Закона за филмовата индустрия.

Предвижда се и ратифициране на Споразумението за кредитна линия между България, като кредитор, и Единния съвет за преструктуриране, като кредитополучател.

За петък е предвиден и редовният парламентарен контрол.