Проф. Димитров: Съвместната историческа комисия заседава на 3 и 4 декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277658 www.24chasa.bg
Проф. Ангел Димитров КАДЪР: БНТ

Не съм оптимист, особено имайки предвид това, което се случва напоследък в Скопие, заяви проф. Ангел Димитров, председател на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония в "Още от деня" по БНТ.

Според проф. Димитров думите на премиера на Северна Македония Зоран Заев се различават от позицията на колегите му от западната ни съседка в комисията:

"Думите на премиера Заев, които предизвикаха известна надежда, че има нов поглед към миналото, от възможността да се излезе от създадената неприятна и за двете държави обстановка, срещнаха сериозна критики дори от членовете на съвместната комисия. Трудно се работи с нашите колеги", отбеляза той.

Българската позиция е единна, политически монолитна. Въпросът е какво ще се случи там с това разминаване между казаното на политическо ниво и тази игра на самостоятелност, която се опитват да демонстрират нашите колеги, подчерта професорът.

Според проф. Димитров времето, в което е създадено противоречието, е политическо, а не е исторически формирано. Всичко е последица на десетилетията след 1944 г. насам. Ако няма воля от страна на Република Северна Македония да се направят стъпките напред в политическата сфера, това обрича очакванията и разговорите на много далечна перспектива, поясни историкът.

Заседание на съвместната комисия по историческите въпроси с Република Северна Македония ще се проведе онлайн на 3 и 4 декември, съобщи проф. Димитров.

Целта на българските представители е на това заседание да се направи крачка напред и да приключат споровете около Средновековието.

На срещата ще продължат с бележки по съдържанието на учебника по история за 7 клас в Република Северна Македония, в който се третира исторически времето на Средновековието.

"Ние ще настояваме да се завърши прегледа не само за Първото Българско царство, но категорично и за второто и дори, ако успеем, говоря за тази предстояща среща, да навлезем и завършим ранния Османски период, на Османската власт над Балканите. Но никак не е малка задачата. Надявам се поне по отношение на Средновековието да направим една крачка напред", подчерта проф. Димитров.