Заснеха раждането на мишевиден елен с размерите на кибрит (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277858 www.24chasa.bg
В Полша заснеха раждането на мишевиден елен с размерите на кибрит за пръв път СНИМКА: Ройтерс

Еленчето тежи около 100 грама

Служители на зоопарка във Вроцлав, Полша, за пръв път заснеха раждането на мишевиден елен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Събитието дава надежда за застрашения вид животно от Филипините.

Еленчето е родено на 10 ноември, то е с размерите на голяма кибритена кутия и тежи около сто грама, предава БТА.

Видът, който е сред най-малките копитни бозайници, се характеризира с дребна фигура и наподобяваща миша глава. В европейски зоопаркове има едва десетина екземпляра от вида и само един от тях е мъжки. Това е Джони Инглиш, който обитава зоопарка във Вроцлав.

"За пръв път в историята на видовете мишевидни елени се заснемат раждането и първите мигове от живота им", каза директорът на вроцлавския зоопарк Радослав Ратайшчак пред Ройтерс.

Филипинският мишевиден елен обитава естествено само островите Балабак, Бугсук и Рамос. Той е застрашен от изчезване заради лов и изсичането на гори заради палмовите плантации.

Директорът на зоопарка във Вроцлав пояснява, че мишевидните елени, известни още като балабакански канчили, са много уязвими от атаките на хищници, освен че са предпочитани за лов, защото месото им е вкусно като на зайците.

Полът на новороденото все още не е известен, но специалистите се надяват да е мъжки, за да подпомогне продължаването на вида.