Турция планира да ваксинира срещу COVID от този месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277906 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Турският здравен министър Фахреттин Коджа посочи днес пред журналисти, че Турция планира да започне ваксиниране срещу коронавируса след 11 декември, като първоначално то ще обхване здравните работници, съобщи в. "Миллиет".

Коджа уточни, че до седмица или 10 дни специализираният научен съвет за борба с коронавируса ще изработи ясна стратегия за процеса на ваксинация срещу коронавируса и за това точно на кои групи ще бъде даден приоритет, предава БТА.

Министърът каза, че 50 милиона дози от китайската ваксина, за които Турция е подписала споразумение, ще бъдат доставени в страната през декември, януари и февруари. Той уточни, че Турция очаква да осигури през декември най-малко 10 милиона дози от ваксината, но най-вероятно осигурените дози ще бъдат 20 милиона. Други 20 милиона дози се очакват през януари и 10 милиона дози през февруари, посочи министърът и добави, че Анкара смята да увеличи тези бройки.

Коджа съобщи също, че Турция продължава активно преговорите за закупуване на ваксина с "Пфайзър" и "Бионтек". Той каза, че страната е готова да купи колкото бройки могат да й предоставят до април, тъй като според предвижданията турска ваксина срещу коронавируса ще може да влезе в широка употреба от април нататък. Министърът добави, че освен това Турция води разговори с фирмите по света, които най-рано ще могат да получат разрешително за ваксините си. Коджа каза, че турските здравни властите искат да пристъпят активно към ваксиниране на гражданите, като си поставят за цел този процес да започне най-рано през декември и януари.