30-годишните отлагат зачеване заради пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277923 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-видим е ефектът в Южна Европа, където жените не чувстват сигурност. “Време е да станеш майка”, праща частна болница на стотици португалки

Над две трети от хората под 34-годишна възраст планират да се откажат или да отложат раждане поради пандемията. Това показва изследване на петте най-големи европейски държави по време на първата вълна на коронавируса през март и април.

Младите двойки били много по-склонни да отменят плановете си за семейство в Италия и Испания, отколкото във Великобритания, Франция и Германия, сочи проучването, ръководено от миланския университет “Католика”.

Тенденцията коронавирусът да възпира бъдещите родители от зачеване е особено видима в южните страни - от Италия до Гърция, където мрежите за социална защита са най-слаби и раждаемостта вече силно намалява, разказва Ройтерс. В Португалия например през 2000 г. е имало 120 000 раждания. Миналата година са били 86 600, което е спад от почти 30%.

“Време е да станеш майка” бе известието, което стотици португалски жени получиха на мобилните си телефони миналия месец. Текстът, изпратен от частна болница в Лисабон за привличане на клиенти за акушеро-гинекологичното отделение, предизвика възмущение в социалните мрежи, но показа колко бързо се задълбочава проблемът с ниската раждаемост.

По-малко раждания означава по-малко и по-възрастни работници. Това в крайна сметка ще забави икономическото производство и

ще натовари публичните

пенсионни схеми и

социалните плащания

То също така ще увеличи разликата между по-богатия Север на Европа и по-бедния Юг.

В Германия, най-голямата европейска икономика, коефициентът на плодовитост преди пандемията е бил около средното за ЕС - 1,5 раждания на жена. Франция, Швеция и Дания водят в съюза с показатели над 1,7. В другия край Италия и Испания са под 1,3.

Руи Пиреш, социолог от Университета в Лисабон, казва, че ключовите фактори, които стоят зад спада на раждаемостта, са неравенството между половете и

липсата на държавна

подкрепа за

отглеждането на деца

И в двете области Южна Европа изостава от Северна, казва той и добавя, че “неравенствата са станали по-очевидни поради пандемията”.

Мария Викарио, президент на италианския Национален орден на акушерките, заяви, че очаква кризата да има “ясно отражение” върху ражданията през следващата година. “Жените в Италия раждат, когато се чувстват защитени от трудова, икономическа и здравна гледна точка. Всичко това е нарушено от пандемията”, казва тя.

Регионът Лацио около Рим тази година отчита три пъти повече мъртвородени, тъй като бременните жени се страхуват да отидат в болница за прегледи, добавя Викарио.