След жалба на младежи: съдът в Страсбург иска от България и 32 страни действия за климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9277934 www.24chasa.bg
Четирима от португалските младежи, които съдят 33 държави за климата. СНИМКА: YOUTH4CLIMATEJUSTICE

Европейският съд по правата на човека разпореди 33 европейски правителства, сред които и българското, да отговорят на исторически иск за климата, заведен от шестима младежи, пише. в. “Гардиан”. Португалците на възраст от 8 до 21 години настояват за край на бездействието срещу климатичните промени - нещо, което се случва за първи път в международната съдебна институция, базирана в Страсбург.

В иска, подкрепян от британската неправителствена организация “Глобална мрежа за законни действия”, жалбоподателите изтъкват, че повтарящите се в някои страни пожари в последните години са директен резултат от глобалното затопляне и имат въздействие върху тяхното здраве, а също пораждат и безпокойство у тях.

Съдиите обявиха, че ще продължат приоритетно да разглеждат жалбата. Обвинените страни “участват в глобалното затопляне”, което се изразява “между другото с пикове на горещини, засягащи условията на живот и здравето на жалбовносителите”, се казва в имейл на съда до засегнатите държави.

Страните - 27-те от ЕС плюс Норвегия, Русия, Швейцария, Великобритания, Турция и Украйна, са длъжни да отговорят до 23 февруари на жалбата на ищците, които ги обвиняват, че не спазват ангажиментите, поети през 2015 г. с Парижкия договор за климата. Обикновено Европейският съд за човешките права е сезиран с жалби срещу една страна. Това прави жалбата на шестимата португалци безпрецедентна.