Сърбия приема нови мерки за борба срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9278602 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Сръбското правителство ще приеме на заседанието си утре нови мерки в борбата против коронавируса, които предвиждат намаляване на работното време до 17 часа на заведенията за хранене и затварянето им през уикенда, съобщават сръбските медии.

Правителството прие предложението на медицинската част на Кризисния щаб, което обхваща намаляване на работното време до 17 часа на ресторанти, кафенета, барове, клубове, търговски центрове, игрални зали. Няма да бъде разрешена работата им през уикенда, от петък в 17 часа до 5 часа в понеделник. Това се отнася и за фризьорските и козметичните салони, фитнес центровете, спортните зали, спа центровете и басейните, предава БТА.

Очаква се тези предложения да бъдат приети в четвъртък и да влязат в сила на следващия ден.

Аптеките, бензиностанциите и фирмите за доставка на храна ще могат да работят без ограничения, а магазините за хранителни стоки могат да работят до 21 часа и през уикенда.

Театрите и кината също ще могат да работят до 17 часа, както и през уикенда.

Пазарите ще могат да работят както обикновено през работните дни, а през уикенда - до 15 часа.

Новите мерки се налагат поради факта, че броят на новозаразените в Сърбия нарасна вчера до 7999 души и починаха 48 души. Хоспитализирани са 7499 пациенти, 269 от които са на респиратори.

Министърът на просветата Бранко Ружич съобщи, че с коронавирус са заразени 126 деца в предучилищна възраст, 2321 ученици в основните училища и 2151 в средните училища, съобщава вестник "Данас". Заразени са и 1357 работещи в предучилищните заведения, 2882 в основните училища и 1164 в средните училища, съобщи министърът и допълни, че няма основания за предизвикване на психоза. Ружич добави също, че преминаването на онлайн обучение е станало "напълно нормално".

Окръг Пирот вчера отбеляза най-тежкия си ден от началото на пандемията - с 99 новозаразени, съобщава вестник "Новости". Най-много са заразените в град Пирот - 57, следват Бела Паланка с 18, Цариброд с 15 и Бабушница с девет новозаразени. Според местните органи за обществено здравеопазване обаче броят на заразените е седем до десет пъти по-голям от лабораторно потвърдените случаи. От началото на епидемията в окръга са регистрирани 1183 случая и 35 души са починали.