На първо четене: Малките зелени централи отиват на борсата за ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/9279340 www.24chasa.bg

От 1 юли 2021 г. всички зелени централи с мощност над 500 киловата до 1 мегават ще продават произведения от тях ток на борсата. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене изменение в Закона за енергетиката. Законовата промяна е следващата стъпка към въвеждането на пълната либерализация на пазара на едро на електроенергия.

Производителите ще преминат от преференциални цени към пазарни и договор за компенсиране с премия, като не се предвижда преходен период, през който обществения доставчик да изкупува произведения от тях ток по преференциални цени и да я продава чрез борсовия оператор, за което ще бъде компенсиран от Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Така на свободния пазар ще излязат 136 производителя с обща инсталирана електрическа мощност 93,522 мегавата, посочват в мотивите си вносителите, сред които е председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Годишното производство на тези централи е около 171 554 мегават часа електрическа енергия.

Друга законова промяна предвижда отпадане на сделките за студен резерв за гарантиране на сигурността на електроенергийната система. Резервът за първично и вторично автоматично и ръчно регулиране Електроенергийният системен оператор (EСО) ще си набавя пак с търгове, но се нарича закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги. ЕСО ще осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за тези допълнителни услуги на пазарен принцип. Това е преходен период преди въвеждането на механизмът за капацитет, посочват вносителите.

Зелените мощности, които влизат в експлоатация от 2021 г. ще бъдат освободени и от таксата върху произведената електроенергия, която е в размер на 5%, гласи друга промяна.

Между двете четения на закона се обмислят промени, една от които е да се задължат електроразпределителните дружества и ЕСО да обявяват всяка година свободните си мощности и къде се намират, така че да може да се ориентират инвеститорите в свободните мощности и да се предотврати правенето на излишни инвестиции, там където не е необходимо, обяви пред депутатите Николов. Обмисля се и да се даде възможност на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да може да консолидира един банков кредит от порядъка на 100 млн. лв., който да се инвестира в енергийна ефективност и Фонда да плаща лихвите именно по такива проекти.