Полски лекари: Пандемията е по-лоша, отколкото изглежда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9279606 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Валдемар Витецки от град Заган, Югозападна Полша, е живеещ здравословно 64-годишен човек без съществуващи отпреди здравословни проблеми, когато за първи път развива треска и простуда около средата на октомври.

Поставена му е диагноза грип, въпреки че е общувал със заразен с новия коронавирус. Успял е да си направи тест чак десет дни по-късно, когато вече е в критично състояние. На 7 ноември, три седмици след проявата на първите симптоми, той умира.

Полша е сред страните с най-малко тестове в Европейския съюз и с една от най-високите пропорционални стойности на положителни проби, като според някои лекари това означава, че коронавирусът може би е доста по-разпространен в страната, отколкото изглежда.

За да получи достъп до тест, човек трябва да има симптоми и направление от лекар. Полското здравно министерство заяви пред Ройтерс, че лекарите са станали много добри в диагностицирането на симптомите, което е довело до големия брой положителни тестове.

Въпреки това критици твърдят, че управляващото в Полша консервативно правителство е било зле подготвено за втората вълна на пандемията и малкият брой тестове е признак за недостатъчно финансиране и нехайство.

Проследяването на хората, контактували със заразени, е ограничено заради липсата на средства.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че, при наличие на необходимите средства, хората, които са имали досег с коронавируса, трябва да бъдат тествани дори ако не проявяват веднага симптоми.
Дъщерята на Витецки, Корнелия Шехади, на 38 години, смята, че ако баща й е бил тестван по-рано, днес все още е щял да бъде жив.

Неговият случай илюстрира също така трудностите да се сдобиеш с тест, особено извън големите градове, казва тя.

"По време на пика на случаите на заразяване центровете за тестване затваряха (в този район), защото нямаха възможност да се справят с натоварването", изтъкна Шехади.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Полша вече е почти един милион. 17 599 човека са починали.

"Виждаме само върха на айсберга", казва Томаш Имиела, лекар и член на Регионалната медицинска камара на Варшава. "Реалният брой на заразените е в пъти по-голям от данните, които се съобщават."

Лекари заявиха, че много пациенти отказват да им бъде правен тест, като се страхуват да не бъдат поставени под карантина и да не загубят работата си, а някои хора със симптоми на коронавирус предпочитат да се самоизолират, вместо да си правят труда да търсят тест.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в седмицата, приключила на 22 ноември, в Полша, която е с население от около 38 милиона души, са направени 328 150 теста.

Дания, която има по-малко от шест милиона жители, е направила 503 544 теста. Единствено България е с по-малко направени тестове на сто хиляди души от Полша.

През същата седмица Полша е с най-висок дял на положителните тестове в Европейския съюз - 46,4 процента.

Полското законодателство изисква да бъдат съобщавани всички положителни резултати от тестове, но частните лаборатории и здравните работници, които правят бързи антигенни тестове, не са задължени да съобщават броя на всички направени тестове - нещо, което би довело до увеличаване на броя на положителните тестове.

(БТА)