До 31 март може да не се плащат кредити (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9281156 www.24chasa.bg
БНБ взе решение да приеме насоките за Европейския банков орган за мораториума върху плащанията по кредитите, който бе удължен до 31 март 2020 г.

БНБ прие решение, асоциацията на банките работи по реда за отсрочване

Мораториумът върху плащанията на кредитите заради кризата от COVID-19 се удължава до 31 март 2021 г., прие УС на БНБ.

В съобщението на централната банка се казва, че управителният ѝ съвет на 2 декември е решил, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) насоки за законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити.

Според тях новият краен срок на прилагане на мораториума се удължава с 6 месеца от предходния 30 септември. За самите кредитополучатели максимало допустимият срок на отсрочванията е 9 месеца, като в тях се включва и вече одобреното отлагане по съответния заем.

От съобщението на БНБ става ясно, че отново има правна възможност на база на гласуваните в ЕБО насоки и съобразно определените в тях условия да бъде разгледан за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка с пандемията. Банките следва да подсигурят необходимия им ресурс за евентуално бъдещо влошаване при плащането на кредитите.

От банковата асоциация обявиха, че управителният ѝ съвет работи по изготвяне на промени в одобрения от БНБ и приет през април 2020 г., с промени през юли 2020 г. “Ред за отсрочване и уреждане на изискуемите задължения към банки и дъщерните им дружества”.

Измененията в документа в кратки срокове ще бъдат представени на УС на БНБ. След това банките ще предложат на клиентите си, изпитващи затруднения заради COVID-19, нови възможности за отсрочване на задължения.