Производителите на ваксина "Пфайзър-Бионтек" се регистрират в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9281204 www.24chasa.bg
Ваксината на "Пфайзър" срещу COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Производителите на ваксина срещу коронавирус американската компания Пфайзър и германският й партньор Бионтек днес подават документи за регистрация в Сърбия, предаде ТАСС.

Националната телевизия РТС съобщи днес, че до края на деня производителите Пфайзър и Бионтек ще подадат необходимите документи в Агенцията за лекарства и медицински препарати за регистрация на ваксината срещу коронавирус. Споразумение за това е било постигнато вчера на среща на представители на компаниите със сръбския премиер Ана Бърнабич и здравния министър Златибор Лончар, поясни БТА.

На 12 ноември президентът Александър Вучич обяви, че Сърбия се е договорила за покупка на 1,8 милиона дози от американско-германския препарат на компания Пфайзър и същевременно води преговори за покупка на ваксини с Китай и Русия.

Вчера след видео разговор на Бърнабич с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров правителствената пресслужба съобщи, че пробна партида от руската ваксина Спутник V ще бъде доставена в Сърбия до края на седмицата. Сърбия проявява интерес и към съвместно производство на ваксина срещу коронавируса.