123 000 лв. за млади медици от “Америка за България” и посолството на САЩ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9281272 www.24chasa.bg

Херо Мустафа нарече студентите, които помагат на болниците, вдъхновение

Посолството на САЩ и Фондация “Америка за България” ще дарят 123 хил. лева на Асоциацията на студентите медици в България. Това обявиха на съвместно онлайн събитие президентът на фондацията Нанси Шилър и американската посланичка Херо Мустафа. Дарението е част от инициативата на американската мисия и “Америка за България” “Възстановяваме се заедно”.

“С нашето дарение асоциацията ще продължи да помага на другите. Изключително сме впечатлени и благодарни от работата ви в подкрепа на болниците из страната. Вие сте високо ценени от местните общности, където работите. Готовността ви да подкрепите професионалисти на първа линия е доказателство за загрижеността за сънародниците ви”, каза Нанси Шилър. Тя допълни, че през следващите няколко месеца посолството на САЩ и фондацията ще подпомогнат с материални помощи болници, медицински центрове и лекари. 

“Вие сте вдъхновение за всички нас и за цяла България. През цялата тази пандемия вие продължавате да ни показвате, че възстановяването заедно е най-добрият и единствен път напред. Благодаря от името на посолството”, заяви на свой ред посланикът на САЩ Херо Мустафа. Тя призова младите лекари да продължават да работят все така ефективно, но и да се грижат за своята безопасност. 

В събитието се включи и зам.-председателката на Асоциацията на студентите медици в България Теодора Делчева. Тя изрази благодарност за дарението и обяви, че за студентите е труден момент, тъй като те започват своя професионален път по различен начин.

Диан Ганев, който е последна година студент по медицина, обясни, че над 200 студенти са се включили в борбата срещу коронавируса в цялата страна.

Инициативата на посолството “Възстановяваме се заедно” беше обявена на 20 ноември. Тя ще осигури 1 милион долара (1,66 милиона лева) под формата на медицински консумативи и услуги.