Китайски и американски учени разработиха наноматериал за прецизно лечение на тумори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9282550 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Изследователи от няколко китайски института, заедно с техни колеги от Колумбийския университет в САЩ са разработили нов наноматериал, който може да действа като преносител на медикаменти. Той е показал обещаващи резултати при прецизното доставяне на лекарствени препарати при третирането на онкологични заболявания, съобщава Радио Китай.

Преносителите на лекарства са съединения, които могат да бъдат прикрепени към лекарствени молекули за прецизната им доставка на точно определени места в човешкия организъм.

Миналият месец Advanced Materials публикува резултатите от експерименти с животни, които показват, че наноматериалът с обвита около него туморна клетъчна мембрана може да насочва точно медикаменти, използвани за лечение на ракови заболявания. Основните компоненти на новия материал са селен и силициев диоксид, които могат да бъдат разградени при рентгеново облъчване, каза водещият изследовател Дун Уънфей от Института по биомедицинско инженерство и технологии в Суджоу при Китайската академия на науките.

При ниски нива на рентгеново облъчване материалът постига контролирано освобождаване на лекарството. Тестовете върху мишки с рак на гърдата са показали, че използването на наноносител на лекарства може да удвои ефективността на лечението на тумори и значително да намали токсичните странични ефекти в сравнение с обикновената химиотерапия.

„Също така открихме чрез експерименти, че наноносителят е индуцирал специфични за тумора имунни отговори, което показва, че той може не само да убива тумори, но също така може да помогне за инхибиране на туморните метастази“, казва Шао Дан, изследовател от гуанджоуския Южнокитайски технологичен университет, който също е част от екипа на проучването.